Izraelská policie vnikla do mešity Al-Aksá. Hamás vyzval Palestince k pochodu na Jeruzalém

Izraelská policie v noci na dnešek pronikla do mešity Al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kde se střetla s Palestinci. Podle informací agentury AP policisté následně pozatýkali asi 350 osob. Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že při policejním zásahu bylo zraněno 50 lidí. Policisté použili omračovací granáty proti palestinským mladíkům, kteří na ně házeli kameny a petardy. Palestinští radikálové na policejní zásah v mešitě zareagovali odpálením několika raket z Pásma Gazy na Izrael, který odpověděl leteckou odvetou. Izraelská vláda se okamžitě stala terčem ostré kritiky arabských států.

Militantní islamistické hnutí Hamás vyzvalo Palestince k pochodu na Jeruzalém a k obraně mešity. Agentura AP píše o obavách z dalšího vyhrocení už tak napjaté situace. Incident v mešitě se odehrál ve velmi citlivé době, kdy muslimové slaví svatý měsíc ramadán a židé ve středu večer zahájí jeden z nejdůležitějších a nejstarších svátků svého kalendáře, pesach.

ČTĚTE TAKÉ: Zhouba demokracie v Izraeli? Justiční reforma Netanjahua zneklidňuje i agenty Mosadu

Reuters s odvoláním na svědky informoval, že izraelská policie napadla desítky věřících, kteří se v mešitě před svítáním modlili. Střety ukazují záběry na sociálních sítích. Na některých je podle webu listu The Jerusalem Post vidět policisty jak bijí Palestince obušky a pak je zatýkají.

„Seděla jsem na židli a recitovala (korán),“ řekla Reuters před mešitou starší žena, která sotva popadala dech. „Házeli zábleskové granáty, jeden z nich mě trefil do hrudi,“ poznamenala a začala plakat.

Izraelská policie tvrdí, že zásah byl reakcí na chystané výtržnosti. Několik hodin se prý mladé lidi v mešitě snažila přesvědčit, aby ji v klidu opustili. Web The Jerusalem Post uvedl, že policie použila zábleskové granáty, aby z mešity vytlačila Palestince, kteří se zde zabarikádovali. Palestinci podle serveru na policisty útočili pyrotechnikou a kameny.

Izraelská armáda uvedla, že na Izrael bylo z Gazy vystřeleno devět raket, z nichž nejméně čtyři se podařilo zneškodnit. Další čtyři dopadly do volného prostoru. V reakci na tyto útoky uskutečnila izraelská letadla nálet na Pásmo Gazy.

Na policejní stanici nás bili, tvrdí zadržení

Během dne se kolem jeruzalémské policejní stanice shromáždil dav Palestinců, kteří čekali na své blízké, jež policie začala postupně propouštět z vazby. Mnoho z nich mělo krví potřísněné košile a kulhali s ovázanýma nohama.

Propuštění lidé, včetně žen a dětí, tvrdí, že policisté je bili a použili při tom obušky, pušky, židle a prakticky cokoli, co měli po ruce. Izraelská policie uvedla, že zatím není schopná potvrdit tato tvrzení ani videa kolující na internetu, na nichž jsou zachyceni policisté bijící Palestince.

Devatenáctiletý Amín Rišík, který byl jedním z propuštěných, ukázal své matce rudé šrámy na zádech a ovázanou ruku, kterou zasáhla nádobka se slzným plynem.

Řekl, že policisté ho zbili a přinutili lehnout si společně s desítkami dalších osob na podlahu mešity s rukama za zády; později ho převezli na policejní stanici, kde neměl více než šest hodin přístup na toaletu, k lékařskému ošetření ani k vodě. „Zacházeli s námi jako se zvířaty,“ citovala mladíka agentura AP.

Další lidé uvedli, že je policie pustila z vazby pod podmínkou, že týden nevstoupí do mešity nebo do jeruzalémského Starého města.

Přístup izraelské vlády je extrémní, uvedly arabské státy

Mluvčí hnutí Házim Kásim prohlásil, že noční raketové ostřelování Izraele bylo reakcí na policejní zákrok v mešitě. Ovšem ani Hamás, ani Íránem podporované hnutí Islámský džihád se k raketovým útokům nepřihlásily. Odpovědnost si připsala menší Demokratická fronta za osvobození Palestiny. Izraelská armáda nicméně uvádí, že všechny útoky padají na vrub Hamásu, který Pásmo Gazy ovládá.

Izraelská vláda se kvůli incidentu na Chrámové hoře stala ve středu terčem ostré kritiky od arabských států. Saúdská Arábie, se kterou by Izrael rád normalizoval vztahy, uvedla, že Izraelci svým útokem na mešitu podkopali mírové úsilí. K odsuzujícím reakcím se přidala také Liga arabských států (LAS). „Pokud Izrael s tímto postupem neskončí, extremistický přístup panující v politice izraelské vlády povede k rozsáhlým konfrontacím s Palestinci,“ uvedl generální tajemník LAS Ahmad Abúl Ghajt.

Střety mezi Izraelci a Palestinci se v poslední době vystupňovaly. Izraelské síly za poslední rok zatkly tisíce Palestinců na Západním břehu a přes 200 jich zabily, a to jak ozbrojenců, tak civilistů. Při palestinských útocích zahynulo přes 40 Izraelců a také tři Ukrajinci.

Chrámová hora leží na náhorní plošině Starého Města ve východním Jeruzalémě a je nejcitlivějším místem izraelsko-palestinského konfliktu. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, která je jednou z nejdůležitějších židovských památek. Na vrcholu hory stojí Skalní dóm a mešita Al-Aksá, které patří mezi nejposvátnější muslimské stavby.

Tagy: