Znásilnění obuškem, trhání nehtů a elektrošoky. CNN odhalila tajná mučící centra v Íránu

Americká stanice CNN odhalila síť tajných mučících středisek v Íránu. Končí tam ti, kteří se odvážili protestovat proti tamnímu režimu. Reportéři za pomoci svědeckých výpovědí a satelitních snímků identifikovali více než 30 tajných věznic, ve kterých panují nelidské podmínky. Íránský režim podle slov přeživších a expertů demonstranty brutálně mučí. Mezi nekrutější metody patří šoky elektrickým proudem, sexuální násilí, bití, bičování nebo trhání nehtů.

Mučení v tajné věznici v severoíránském městě Oshnavieh popsal stanici CNN například student medicíny Kayvan Samadi. Třiadvacetiletý muž byl zatčen bezpečnostními silami za účast na protestech, které vypukly minulý rok po smrti íránsko-kurdské dívky Mahsy Amínové. Ve vězení zmizel na 21 dní. Během výslechů z něj vyšetřovatelé podle jeho slov chtěli dostat přiznání za každou cenu. „Dostával jsem elektrické šoky do zadní části hlavy, krku a zad. Pamatuji si, jak mi na několik sekund pustili elektrický proud do genitálií,“ vzpomínal.

ČTĚTE TAKÉ: Vítězství revoluce v Íránu, nebo taktika státu? Zrušení mravnostní policie doprovází otázky

Byl také bičován a 42krát sexuálně napaden. Tresty následovaly poté, co se přiznat odmítl. Jeden z vyšetřovatelů ho měl znásilnit obuškem. „Stáhl mi kalhoty. Myslel jsem, že mi znovu dají elektrický šok. Vzal obušek a šel za mnou... Nemohl jsem ani křičet. Byl jsem ohromen a jen jsem tiše plakal,“ popsal.

Po třech týdnech byl Samadi propuštěn na kauci. Krátce poté ze země uprchl a skrývá se na místě, které CNN z bezpečnostních důvodů nespecifikuje. Útěchu nachází ve vzdoru podepsat lži. „Proč bych se měl přiznávat k něčemu, co jsem neudělal, a podepisovat si rozsudek smrti?“ vysvětlil, o co vyšetřovatelům šlo.

Způsoby mučení, které Samadi v reportáži popsal, se shodují s desítkami svědectví shromážděných CNN od začátku povstání. „Lidé byli tak krutě biti, že skončili se zlomenými nosy, pažemi nebo žebry,“ řekl jeden z aktivistů, kterého drželi v tajné věznici v Mašhadu. „Viděla jsem muže se svázanýma rukama za zády. Byli úplně nazí a krvácela jim záda,“ popsala Fatima, jež byla uvězněna v tajném středisku v Teheránu.

Novináři odhalili tři desítky tajných věznic

Reportéři CNN dokázali díky svědkům a satelitním snímkům přesně určit polohu více než tří desítek tajných věznic. Mnohé z nich se nachází uvnitř vládních zařízení, jako jsou vojenské základny nebo základny revolučních gard. Jiné se nacházejí ve skladištích nebo dokonce v suterénech mešit. Mučírny existují mimo íránský oficiální systém a jsou řízeny mocnými členy revoluční gardy nebo zpravodajci. Stanice požádala o vyjádření ke svým zjištěním íránskou vládu, reakce se ale zatím nedočkala.

Výslechové metody v tajných mučírnách mají podle CNN sahat od verbálního napadání až po extrémní formy sexuálního a fyzického násilí. Mezi nejtěžší podrobně popsané formy mučení patřilo využívání elektrických šoků, trhání nehtů, sexuální násilí, bičování a bití. Čtyři íránští právníci a dva očití svědci americké stanici potvrdili, že vyšetřovatelé dokonce aplikovali vězněným sedativa, jako je morfin a kodein.

Demonstranti byli téměř vždy nuceni podepsat přiznání, že jsou součástí teroristické skupiny, která se snaží svrhnout režim a šířit chaos. Tato obvinění vedou podle íránských zákonů k dlouholetému vězení nebo dokonce k trestu smrti. Od začátku protestů bylo v zemi odsouzeno k trestu smrti nejméně 40 lidí, čtyři muži již byli popraveni.

Prvním z nich byl Mohsen Shekari, který měl podobný osud. Nejprve zmizel v tajné věznici, pak byl ve zrychleném procesu popraven. Dalším popraveným byl íránsko-kurdský mistr v karate Mehdi Karami. Ten byl podle jeho otce během výslechu tak surově zbit, že ho věznitelé nechali na ulici v domnění, že je mrtvý, než ho znovu zadrželi a později popravili.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Írán se připravuje na masivní vlnu poprav. Mezi odsouzenými je i slavný fotbalista

Neoficiální zadržovací centra nejsou v Íránu novým fenoménem. Organizace na ochranu lidských práv již násilí v nich páchané dokumentují několik let. Jejich rozšíření po podzimních protestech je ale bezprecedentní. „Nejenže se výrazně zvýšilo využívání tajných vazebních středisek, ale také mučení a podmínky jsou přísnější,“ uvedl íránský právník v exilu Ghassem Boedi. Podle něj má režim strach ze skutečné revoluce. „Hlavní rozdíl mezi těmito protesty a těmi předchozími je v rozsahu. Režim cítil, že tentokrát bude svržen. Potřeboval zastavit protesty za každou cenu,“ dodal.

.

Tagy: