Výhrůžky rodině, pak útěk z domova. Filmaři z Izraele se vrátila kritika postoje k Palestině

Výhrůžkám smrti čelí izraelský novinář a filmař Yuval Abraham, který na berlínském filmovém festivalu Berlinale uvedl společně s palestinským režisérem Baselem Adraem dokument No Other Land, za nějž získala dvojice ocenění. Stejně jako ve snímku i ve své řeči kritizoval přístup izraelské strany k Palestincům na Západním břehu Jordánu a vyzval k příměří. Proti části projevu se ihned ohradili němečtí a izraelští představitelé, kteří muže obvinili z antisemitských postojů, a přidal se i primátor metropole Kai Wegner.

Režisérská dvojice převzala na konci února ocenění Nejlepší dokument za jejich společný snímek No Other Land, který tematizuje vystěhovávání palestinských obyvatel a demolici jejich domů, k nimž došlo v oblasti pod správou izraelských úřadů. Autoři ve snímku ostře kritizovali postoj administrativy k rezidentům, popsal web CNN.

K TÉMATU: Válka o Eurovizi: Izraelská zpěvačka připomíná útok Hamásu. Kvůli účasti musí změnit text

Kritický postoj se odrazil i v jejich doprovodné řeči. Politickou situaci v oblasti, o níž se vedou ožehavé diskuze, označili za apartheid ze strany Izraele a současně vyzvali k příměří. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Mnoho čelních představitelů Německa i Izraele je obvinilo z podněcování k antisemitismu.

Abraham o několik dní později na sociální síti X uvedl, že u domu jeho rodiny „se shromáždil dav pravicově zaměřených Izraelců“, kteří ho hledali. Mělo prý dojít i na výhružky, na něž blízcí režiséra reagovali „přesunutím se do jiného města, a to uprostřed noci“.

Umělec údajně kvůli nenávistným projevům musel odložit svůj let zpět do domovského státu. „K řadě událostí došlo poté, co izraelská média i němečtí politici označili – zcela absurdně – můj projev během závěrečného ceremoniálu, jímž jsem chtěl volat po rovnosti mezi oběma stranami a ukončení apartheidu, za antisemitský,“ stojí v jeho příspěvku, v němž mimo jiné zdůraznil, že si stojí za každým slovem.

Dokumentarista Adra, který z oblasti pochází, při přebírání ceny uvedl, že je pro něj „velmi těžké oslavovat úspěch, když jsou v Gaze zabíjeny desítky tisíc mých lidí“. Abraham v návaznosti na to zdůraznil, že mezi ním a jeho spolupracovníkem vnímá nerovnost, i když občansky „dělí pouhých 30 minut“. „Musíme neustále vyzývat k zastavení konfliktu a k politickému řešení, jež by ukončilo okupaci,“ nechal se slyšet.

O slovo se přihlásil i izraelský velvyslanec

Podle webu The Times of Israel doprovázel promítání i protest propalestinských demonstrantů, kteří provolávali hesla „From the river to the sea, Palestine must be free“, což odkazuje ke geopolitickému pnutí v oblasti. Heslo je označováno za výzvu ke zničení židovského státu.

Také deník The Times of Israel se k postoji Abrahama vymezil, když napsal, že ve filmu není dostatek prostoru pro širší kontext nejen místního sporu a že autoři se naopak příliš soustředí na pohled zevnitř vesnice, jež je dějištěm snímku.

Proti slovům režisérů se ohradil dokonce i primátor metropole Wegner. „Berlín pevně stojí na straně Izraele, o tom není pochyb,“ uvedl na síti X s tím, že „plnou odpovědnost za nepředstavitelné utrpení v Izraeli i Pásmu Gazy nese teroristická organizace Hamás“.

Izraelský velvyslanec v Německu Ron Prosor označil komentáře ze strany oceněných umělců a vyjádření sympatií za „do očí bijící antisemitismus a podněcování k antiizraelským náladám“. Současně obvinil německou kulturní scénu z přílišného stranění jednomu názorovému proudu.

Režisér Abraham se však ohradil, že termín je využíván k „umlčení nejen palestinských kritiků Izraele, ale i občanů Izraele, kteří podporují příměří v oblasti“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Násilí na Západním břehu Jordánu graduje. Útočník zabil dva Izraelce, odplata přišla okamžitě

Tagy: