Jágrův zesnulý otec chtěl mít ze syna stavaře. Nevěřil, že Jaromírova mise v NHL klapne

V ideálním případě si představoval, že se jeho syn stane stavařem a u toho bude dělat sport. Skutečnost však byla ještě růžovější. Jaromír Jágr je nyní známý jako jeden z nejlepších hokejistů historie. A jen těžko by mohl mít tak výjimečnou kariéru, kdyby ho otec v mládí nezásoboval radami a nenastavil mu přísný režim. Kdo byl muž, který stál u zrodu „osmašedesátky“?

„Jestli je pravda, že si děti před narozením vybírají rodiče, tak mé první rozhodnutí bylo to nejlepší, které jsem kdy udělal. Děkujeme za vše, tati,“ napsal na Instagram v úterních nočních hodinách Jaromír Jágr. Jeho otec-jmenovec zemřel ve věku 82 let.

Ne každé dítě by zřejmě zvládlo to, co Jágr senior naordinoval budoucímu pětinásobnému vítězi Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL. Coby klučina byl zapřažen do náročné dřiny na statku ve vesnici Hnidousy ležící nedaleko Kladna.

„U nás to bylo jinak – moji rodiče obětovali hodně ze svého života pro to, abych se měl lépe. Ale na druhou stranu, já jsem musel být součástí toho procesu. Měli jsme statek, na kterém jsme dřeli od rána do večera. A já musel pracovat taky. Když jsem později debutoval za Kladno, nikoho nezajímalo, že mám první ligový zápas. Zítra má pršet, tak se to musí sklidit z pole. Byl jsem na to jen já a táta,“ popisoval Jágr mladší své mládí v rozhovoru pro Forbes z loňského roku.

Bylo štěstí, že ho dřina bavila

Na otázku, zda tato řehole nebyla pro mladého kluka bolestivá, odpověděl: „To se tě nikdo neptá, jestli tě něco bolí. To nikdo neřešil, prostě druhý den jedeš znova.“ Majitel dvou prstenů za vítězství ve Stanley Cupu také od osmi let začal dělat tisíc dřepů denně. Posilovnu dlouho neznal, ale sílu ve více než dostatečné míře získával jinými cestami. „Někdo tátovi poradil, že mám cvičit jen s váhou vlastního těla. A táta to poradil mně. Já jsem ho v tomhle vždycky poslouchal. Jinak jsem do posilovny vůbec nechodil, poprvé jsem tam byl až poté, co jsem přišel do kladenského A-týmu,“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru.

Velké nároky ze strany otce – kterým ale syn neměl žádnou potřebu odporovat – zařídily, že po kondiční stránce byl Jágr na hokej daleko lépe připravený než jeho vrstevníci. „Vždy věděl, že musí trénovat více než ostatní, aby byl lepší. (…) Bylo štěstí, že ho to bavilo,“ vzpomínal pro ČTK Jágr senior v roce 2012, když syn slavil čtyřicátiny. Ráno před tréninkem prý syn tátu odmítajícího jakékoliv úlevy budil.

Ke hře, ve které se tak proslavil, přičuchl poprvé v pěti letech poté, co jeho otec – sám kladenský hokejista hrající na postu obránce – vedl debatu s kolegou z práce. „Měl na Kladně na starost mládežnické trenéry. A ten mi řekl, ať kluka přivedu, že určitě bude mít figuru po mně a bude hrát beka,“ popsal Jágr starší. Nakonec „Džegr“ v obraně nikdy nehrál, hned si našel místo v útoku, kde sázel gól za gólem.

Začal se propracovávat k tomu, aby si jednou zahrál za Pittsburgh Penguins. Přesně to si totiž vysnil. Když se v roce 1985 konalo v Praze mistrovství světa a 13letý Jágr s otcem viděl zápas Československo – Kanada, teenagera uchvátil v dresu soupeře hráč jménem Mario Lemieux, hvězda „tučňáků“. Právě tehdy řekl: „Tati, s tím budu jednou hrát.“

Už v 16 letech začal válet v lize za kladenské „áčko“. Otec chtěl neustále dozorovat nad jeho prací, a tak se stal vedoucím mužstva. Syn tehdy i studoval průmyslovku, protože Jágr starší věřil, že to je cesta největší jistoty. „Moje vize byla, že se stane stavařem. Říkal jsem si, že když bude hrát hokej v tehdejším Československu, tak se jako stavař chytí ve kterémkoliv městě,“ uvedl před lety.

Odvrátil zánik kladenského klubu

Brzy bylo jasné, že Jágra je na stavařinu škoda. A chytil se ve městě, ve kterém to tolik chtěl. V americkém Pittsburghu. Penguins si ho v roce 1990 vybrali v prvním kole draftu, konkrétně na pátém místě. „Upřímně, nepočítal jsem s tím, že se tak prosadí. Tehdy se o NHL moc nevědělo, nikdo ji u nás téměř neznal,“ vzpomínal otec na to, jak synovi příliš nevěřil.

Byl rád, že se mýlil. Synovy nejlepší roky v NHL – i po boku Lemieuxe – sledoval na dálku už jako šéf hokejového Kladna. „Od roku 1994, kdy odvrátil zánik hokeje na Kladně, stál dlouhých 17 let v čele klubu. Jaromír Jágr starší zůstal dobrou duší kladenského hokeje, která ho léta držela nad vodou jako poslední záchrana. Místo v Síni slávy mu proto právem náleží,“ vzkázal kladenský klub ve středu po smutné zprávě.

Jágr senior si vyzkoušel i politickou roli. Paradoxně v roce 2010, kdy syn podporoval ODS, v komunálních volbách úspěšně kandidoval proti občanským demokratům za Volbu pro Kladno. Do toho vedl stavební firmu, na což měl od roku 2011 více času.

Symbolicky totiž předal kladenský klub Jaromíru Jágrovi, který je dodnes jeho majitelem.

Tagy:
smrt Jaromír Jágr Rytíři Kladno sport Pittsburgh Penguins hokej NHL Jaromír Jágr starší