Jak chránit peníze před inflací? Možností jsou nemovitostní fondy a podíly

Spořicí účty nabízejí vyšší zhodnocení peněz než v minulosti

Interview PLUS (18)

Ceny rostou závratným tempem a rekordní inflaci tak ve svých peněženkách cítíme všichni. Jednou z možností jak dál navyšovat hodnotu svých úspor, jsou investice do podílových fondů, a to především těch nemovitostních. Jak fungují a proč jsou jednou z největších záruk zhodnocení peněz, jsme v pořadu Interview Plus mluvili s expertem Romanem Latuskem.

Doba je velmi turbulentní. Máme za sebou krizi covidovou, aktuálně čelíme krizi energetické. Peněz na pouhé živobytí vydáváme čím dál víc. Nemovitostní fondy se tak ocitly v hledáčku těch, kteří hledají způsob, jak nepříznivý vliv na úspory zastavit nebo alespoň zmírnit. A zároveň je chránit před rizikem.

„Investor má podíl na celém rozsáhlém porfóliu. V něm je několik nájemců, a tím pádem se investice rozloží z pohledu rizika do mnohem širšího spektra,“ vysvětluje Roman Latuske, partner skupiny ZDR Investments výhody investic do nemovitostí.

Zájem o nemovitostní investice mezi Čechy stoupá

Lidé nemovitostním fondům věří. Chtějí tak peníze nejen uchránit před inflací, ale především je zhodnotit v dlouhodobém horizontu, říká v pořadu Interview Plus Roman Latuske. „Správná investice do nemovitostního fondu je na období tří, pěti let. Lidé tuto formu investice využívají stále víc a víc.“

Investovat mohou jak větší, tak i drobní investoři. Tedy běžní lidé, kteří jsou připravení investovat menší částky i pod jeden milion korun. „V našich fondech investují především fyzické osoby, což nás velice těší. S námi společně investuje téměř osm tisíc investorů, každým měsícem desítky přibývají.

Jsou to lidé, kteří vydělali peníze, mají je v různých investičních nástrojích, na účtu, často v akciích. Mají své vlastní bydlení a chtějí investovat do další nemovitostní složky a zvolí cestu nemovitostního fondu, “ popisuje Roman Latuske nejčastější investory.

Rekordní inflaci nemovitosti neporazí, ale pomohou ji překonat

Před vysokou inflací, především pak před tou letošní, nemovitostní fondy úspory uchránit nedokážou. Výhledově se ovšem i přesto vyplatí do nemovitostí investovat.

„Nemovitostní fond je dlouhodobá investice. Náš fond pro kvalifikované investory už pátým rokem konstantně generuje výnos nad osm procent ročně, takže poslední léta to vysoce přesahovalo inflaci v daném roce. V letošním roce, i když ten náš výnos pravděpodobně bude vyšší než v minulých letech, tak inflaci asi neporazíme, ale to je krátkodobý efekt,“ vysvětluje Roman Latuske.

A dodává, že vzhledem k tomu, že se do nemovitostí peníze investují na dlouhou dobu, jedná se o stabilní a takřka neporazitelný nástroj. Zmiňuje i další výhody: „ Výnos je osvobozený od daně z příjmu a neaplikuje se ani srážková daň.“

O úspěchu rozhoduje investiční strategie

Výsledky jednotlivých nemovitostních fondů jsou velmi rozdílné. Některým se daří, jiným naopak. ZDR Investments zaznamenali ty zatím vůbec nejlepší. Podle Romana Latuske to přímo souvisí s investiční strategií. „Oba naše fondy investují především do regionálních retail parků s velkým podílem prodeje potravin. My jsme si stanovili tuto strategii, která nás ve velké míře odlišuje od ostatních nemovitostních fondů, které ve svém portfoliu mají často kancelářské budovy, logistiku a vícepatrové obchodní domy.“

A právě takové nemovitostní fondy podle experta v posledních dvou letech velmi výrazně zasáhla covidová pandemie. Výhodnější je podle Romana Latuske zaměřit se na diskontní segment. „To je cenově dostupné zboží, které se v domácnostech často obměňuje. Tyto prodejny standardně dobře fungovaly, měly i v době covidu navýšené obraty. A to vedlo ke stabilním výsledkům i v těch dvou letech, které pro ostatní fondy, které například mají zainvestováno v kancelářích, byla složitá.“

Je pro vás investování do nemovitostních fondů atraktivní?

Vysoké úroky bankovních úvěrů a vliv na nemovitostní fondy

Ani nemovitostní fondy se neobejdou bez bankovních úvěrových služeb, které společně s vklady investorů používají k financování nemovitostí. Fondy ZDR však využívají maximálně do výše 60 %. Úvěry pak investiční společnosti čerpají buď v českých korunách a v poslední době také v eurech, což ve spojení s nájemní smlouvou v eurech má investory chránit před úrokovým a měnovým rizikem vzhledem k navyšování úrokových sazeb Českou národní bankou.

„Trh se té situaci velice rychle přizpůsobil. Od letošního roku funguje při nových akvizicích vesměs skoro všechno v eurech. Úvěrové smlouvy ze starších akvizicích jsou nedotčeny. Protože my jsme naším konzervativním přístupem úrokové sazby fixovali na dlouhou dobu, takže tam kde máme korunový úvěr, tak ten ještě několik let poběží s původní atraktivní úrokovou sazbou,“ uzavírá téma v Interview Plus Roman Latuske, partner skupiny ZDR Investments.

Tagy: