Jak ideálně spravovat rodinné finance? Chráníme klienty sdíleným účtem, říká generální ředitel Partners Banky

Hosty pořadu Co na to vaše peněženka? byli generální ředitel Marek Ditz a finanční poradce Matúš Kuchálek z Partners banky

Jak ideálně spravovat rodinné finance?

Čeští rodiče se podle průzkumu snaží vést děti k finanční gramotnosti a využívají k tomu různé nástroje. Dubnový průzkum Partners Banky ukázal, že nejpopulárnějším stylem výuky jsou diskuze o samotné hodnotě peněz, následované využíváním kapesného jako prostředku k učení. To svým dětem dává 8 z 10 dotazovaných rodičů. V průměru dostávají čeští nezletilí přes 700 korun měsíčně, dospělí, kteří pokračují ve studiích, od rodičů pak průměrně dostávají bezmála 2 800 korun. Třetina rodičů kapesné dětem podmiňuje, například prospěchem nebo domácími pracemi. Hosté pořadu Co na to vaše peněženka? generální ředitel Partners Banky Marek Ditz a finanční poradce Matúš Kuchálik z Partners mluvili ale i o tom, jak správně spořit a investovat při respektování cílů a investičních horizontů rodiny i na co si dát pozor.

Z průzkumu vyplynulo, že trendem současnosti je sdílení informací i správa rodinných financí. Podle slov generálního ředitele Partners Banky za tím logicky stojí technologie. „Dříve, když bylo potřeba obíhat různé prodejny, tak se vybral zástupce rodiny, který to absolvoval. Dnes, kdy je možné řadu smluv i nákupů provést v pohodlí obývacího pokoje, tak se rodina nad tím sejde a poradí se. Podle našeho průzkumu dokonce 13 procent rodin zapojuje starší děti do rozhodování o podstatných věcech v rodinném rozpočtu,“ říká Marek Ditz v pořadu Co na to vaše peněženka?.

Podle průzkumu Partners Banky zřídilo 57 % českých rodičů svým dětem od 6 do 17 let vlastní bankovní účet a k němu příslušnou platební kartu. Většina dětí (90 procent), které disponují bankovním účtem a platební kartou, využívá také bankovní aplikaci. Rodiče často řeší otázku, kdy je ideální doba založit dítěti bankovní účet a hlavně pro jaký finanční produkt se rozhodnout. „Ideální čas je od šesti let. A kam? Vždy myslíme na to, kolik je dítěti let a podle toho následně volíme i strategii. Například chceme, až dosáhne 18 až 20 let, aby mělo určitý finanční obnos. Je to velmi dlouhá doba, tím pádem můžeme zvolit například akciové podílové fondy, které mají šanci překonávat i dlouhodobou inflaci,“ radí finanční poradce Partners Matúš Kuchálik.

Školáci a teenageři nejčastěji kapesné dostávají v hotovosti (49 procent), hotovost v kombinaci s bankovním účtem využívají jejich rodiče pro kapesné jen v 10 procentech, na dětský bankovní účet kapesné posílá 41 procent těchto rodičů, vyplývá dále z průzkumu Ipsos pro Partners Banku.

A jsou to právě bankovní účty, které mohou nenásilnou výuku finanční gramotnosti posunout na novou úroveň. Dávají dětem nejen pocit zodpovědnosti, ale zároveň jim i pomáhají pochopit a osvojit si základní finanční koncepty jako je správa peněz, úspory nebo sledování transakcí. Tím spíše v případech, kdy si dítě od určitého věku skrze účet hradí své vlastní náklady, ať už jde o měsíční platby na obědy, platby za kroužky nebo i za streamovací služby či herní předplatná. „Jako velký benefit vidím, že se rodina poradí a dítě je od začátku zapojeno a poznává hodnotu peněz. Díky své platební kartě má i určitou svobodu. A díky díky aplikacím, které i naše banka vyvíjí, má rodič absolutní kontrolu nad tím, jak dítě účet používá. Dokonce může dítěti dát v aplikaci hravou formou nějaké úkoly, které když plní, tak dostává nějaké přilepšení ke kapesnému,“ říká Marek Ditz. Aplikace může být v podstatě i polohovou službou, protože když vidí rodiče, kde si dítě koupilo jídlo nebo sešit, ví, že je v pořádku.

Exkluzivní průzkum Partners Banky

Průzkum Partners Banky probíhal ve dnech od 19. 4. do 24. 4. 2024 na reprezentativním vzorku 1050 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Naprostá většina rodičů juniorů od 6 let (96 procent) má do bankovní aplikace svých dětí alespoň částečný přístup, což jim umožňuje dát dětem určitou svobodu ve formě vlastního účtu i bankovní aplikace, ale zároveň může mít rodič jejich hospodaření pod kontrolou. Dvě třetiny dotazovaných rodičů zároveň uvádí, že by uvítaly, kdyby jim banka ve finanční výchově dětí pomáhala, což potvrzuje i Marek Ditz. „V naší aplikaci dítě může platit a schválení vždy přijde rodičům. Tím, jak dítě dospívá a rodič zvyšuje limity, tak nastavuje dítěti finanční život. A největší vychytávkou je, že když dítě nebaví ta hravá aplikace s obrázkem, tak si ji přepne na dospěláckou,“ doplňuje generální ředitel Partners Banky.

Společný účet nebo peníze bokem

Z průzkumu dále vyplynulo, že 51 procent párů, kteří byli dotazováni, používá nějakou formu společných financí a třetina z nich používá společné finance jako jediné finance, to znamená, že nemá bokem žádné peníze.

V pořadu Co na to vaše peněženka? byla řeč i o nebezpečí plynoucí z typického nerovného postavení disponentů a majitelů společných účtů, před kterým se snaží ochránit Partners Banka své klienty unikátním konceptem sdíleného účtu, kde oba partneři jsou plnoprávnými majiteli. „Při úmrtí jednoho z nich se účet nezablokuje a pravidelné platby za domácnost se nezastaví. Oba mají průběžně informace o pravidelných platbách a do správy domácnosti a péče o děti tak nezasáhne blokace peněz v ten nejméně vhodný moment. A není to jen teorie. S takovou nepříjemnou situací se v životě setkalo 20 procent našich respondentů,“ říká generální ředitel Marek Ditz.

„A co se týče finanční gramotnosti Čechů? Myslím, že se zlepšuje. Při růstu sazeb na spořicích účtech nastal razantní pokles peněz na běžných účtech a lidé to hned začali sledovat, protože si uvědomili, že přicházejí o peníze.“

Jak ukládat peníze na spořící účet a komu se vyplatí? Jakým způsobem si u dlouhodobých investic pravidelným odkládáním přijít na svůj první milion? Proč je výhodné využít služby finančního poradce? A jak se vyznat v penzijních produktech, i o tom a dalších tématech mluvili hosté pořadu Co na to vaše peněženka? generální ředitel Partners Banky Marek Ditz a finanční poradce Matúš Kuchálik z Partners. Odpovědi i na další zajímavé otázky najdete v úvodním videu.

Tagy:
peníze banka rodina průzkum finance platba bankovní účet generální ředitel finanční poradce Partners Banka