Nápor uprchlíků na české školy může zmírnit i on-line výuka z Ukrajiny. Možností je více

Rozbombardované školy na Ukrajině

Rozbombardované školy na Ukrajině

Ukrajinské školy by mohly českému vzdělávacímu systému pomoci se zvládnutím náporu nových žáků přicházejících kvůli válce na východě Evropy. V úvahu připadá například otevírání zahraničních poboček ukrajinských škol nebo on-line vzdělávání. Konkrétní možnosti spolupráce zjišťoval přímo na Ukrajině štáb CNN Prima NEWS.

Mnohé školy v Kyjevě jsou sice poničené, ale od 1. září chtějí fungovat. „Řada škol hodlá otevřít své brány nejen místním dětem, ale i těm, které jsou v zahraničí. To by mohlo ulevit i situaci v Česku,“ informovala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová s tím, že dle ukrajinského ministra školství existuje například mezinárodní škola, jež má pobočky v zahraničí a děti se do ní mohou přihlásit.

„Místní škola se pyšnila jednou z nejmodernějších laboratoří, teď jsou z ní jenom ruiny,“ popsala Stomatová konkrétní dopady války na jedno z tamních vzdělávacích zařízení. Podobně vypadají na Ukrajině tisíce dalších míst, kvůli čemuž řada dětí čeká na zápis do školy v zahraničí, a to včetně Česka.

„Problém je v tom, že spousta Ukrajinců chce bydlet ve městech, ale kapacity škol jsou v Česku nedostatečné. Česká vláda ale slibuje, že k 1. září, kdy děti půjdou do školy, situaci vyřeší,“ uvedl ředitel odboru pro vzdělávání ukrajinského ministerstva školství Jurij Kononenko.

Jak ale mohou ukrajinské školy ulevit těm, které jejich žáky budou učit v zahraničí? „Záleží na situaci v září, ale pokud bude běžná výuka, vyčleníme několik hodin pro distanční vzdělávání. Děti by se připojily na hodinu on-line,“ popsala zástupkyně ředitele školy Ljubov.

Stejně jako v obci Buzova plánuje své dveře žákům v září otevřít také škola v Katužance, ze které si ruské jednotky během měsíce okupace udělaly svou základnu. „Ve škole zanechali Rusové na tabuli nápis. Nazvali Ukrajince svými bratry a sestrami. A paradoxně jim přáli mír,“ líčila Stomatová.

Vstřícnosti se ale ukrajinské děti dočkaly ve školách na Západě. „Dokumenty získané v Česku nebo Německu budou rovnocenné tomu, co by získaly tady, aby se přihlásily na vyšší školu,“ sdělil ředitel školy v obci Katužanka Mykola Mikitič. „Duše dětí jsou zruinované. Musíme nejen děti učit, ale také je léčit,“ vysvětlila Valentyna, zástupkyně ředitele školy v obci Buzova.

Tagy: