PŘEHLEDNĚ: Změť čísel a pojmů. Jak se vyznat v cenících elektřiny?

Účty

Řada domácností dlouhé roky nemusela vůbec řešit, jak vypadá jejich tarif na energie nebo jak vypadají ceníky jiných distributorů. To se však v době energetické krize mění a lidé velmi často hledají, zda nabídka konkurenční společnosti nebude výhodnější. Mohou narazit na nepřehledné tabulky s velkým počtem čísel a pojmů. Jak se tedy v cenících vyznat?

Pohled na ceníky některých energetických dodavatelů zákazníky odrazují. Hned z prvního pohledu totiž není patrné, kolik a za co bude člověk platit během měsíce nebo jednoho roku. Někteří dodavatelé jako Pražská energetika nebo innogy nabízejí jednoduché kalkulátory podle tarifu nebo spotřeby. Ostatní společnosti však dávají k dispozici právě jen zprvu nepřehledné tabulky.

To je například případ ceníku skupiny ČEZ platného od 10. října 2022. Hned několik řádků pojmů mohou zákazníka zmást. Prvním je obchodní část ceny, která je neregulovanou složkou elektřiny. Ta představuje zhruba 44 procent z celkové ceny elektřiny, které platí zákazník. Skládá se z vysokého tarifu, nízkého tarifu a pevné měsíční částky.

Druhým zeleně vyznačeným řádkem je distribuční část ceny. Jedná se o regulovanou složku a je v ní hned několik částí, na které si lidé musí dávat pozor. Taktéž se zde objevuje vysoký a nízký tarif a navíc i měsíční poplatek za rezervovaný příkon podle jističe. Ten je snadno dohledatelný na fakturách nebo ročních vyúčtováních. Mezi ostatní poplatky je zařazena daň z elektřiny, cena za systémové služby, poplatek operátorovi trhu a poplatek za elektřinu z obnovitelných zdrojů.

U všech těchto položek se však objevují různé částky. Jak tedy dojít k samotnému výpočtu? Zásadní je znát svou obchodní sazbu. Ta se nachází na ceníku úplně nahoře a je rozdělena do sloupců. Zjednodušeně jde o to, jaký tarif daná domácnost využívá. Nejčastější je D02d pro svícení a vaření. U něj je v ceníku v obchodní části vyznačen pouze vysoký tarif 12 016 korun a stálá platba 141,57 Kč.

V distribuční části je vysoký tarif označen částkou 1 976,61 Kč a poté je uvedena stálá platba za příkon, který se mění podle jističe. Jaký má každá domácnost jistič, lze snadno zjistit podle faktury.

Modelová domácnost s tarifem D02d má jistič 1x25 A. V ceníku je u něj uvedena částka 66,25 Kč. Poté už zbývá vzít jen daň z elektřiny (34,24 Kč), cenu za systémové služby (137,37 Kč) a poplatek operátorovi trhu 5,08 Kč. Poplatek za obnovitelné zdroje je na nule, protože vláda Petra Fialy ho zrušila minimálně do konce příštího roku. K výpočtu je také nutné znát svou spotřebu. Počítat budeme s modelovým příkladem 1,5 MWh za rok.

Pokud známe všechny tyto hodnoty, můžeme se pustit do samotného výpočtu. Nejdříve sečteme oba vysoké tarify jak z obchodní, tak i distribuční části. K této částce přičteme daň z elektřiny a cenu za systémové služby. Výslednou hodnotu budeme násobit roční spotřebou, tedy 1,5 MWh. Dojdeme tak k částce 21 247 korun.

Následně sečteme stálou měsíční platbu z obchodní části, platbu za rezervovaný příkon a poplatek operátorovi. Výslednou částku vynásobíme číslem 12, abychom získali roční platbu. Dojdeme tak k výsledku 2 554 korun. Obě částky sečteme, výsledné roční náklady za elektřinu budou činit 23 801 korun. Měsíčně tedy domácnost utratí na zálohách 1 983 korun.

Tagy:
ČEZ elektřina ODS platba poplatek Pražská energetika vláda Petra Fialy Innogy