Jak reagovat na útok v metru, tramvaji či baru? V Praze probíhá unikátní kurz sebeobrany

Asi nikdo to nechce zažít, ale každý by rád věděl, jak případně účinně reagovat. Řeč je o útocích na ulici, v metru, tramvaji nebo baru. Takové věci se zkrátka stávají, každý může narazit na agresora. A co v případě ataku na veřejnosti dělat? To se mohou naučit účastníci kurzu Krav Maga Urban Combat, který v těchto dnech probíhá v ulicích Prahy. Dojde na simulaci boje v uzavřené budově nebo útok aktivního střelce.

Napadení dvou skupin mladých lidí krátce po sobě šetřili v dubnu policisté v Praze. Útočník začal nejdříve oběti vulgárně urážet a následně je fyzicky napadl údery, bez jakéhokoli důvodu. Jak v takové situaci reagovat? Pomoci má bojové umění krav maga, které představuje oficiální soubor technik vypracovaných pro sebeobranu a boj zblízka izraelských bezpečnostních složek.

K TÉMATU: Bezcitný útok v reedukačním centru: Skupina dívek se pokusila tričkem uškrtit vychovatelku

Jak toto bojové umění uplatnit v reálných situacích se snaží vysvětlovat zájemcům kurz Urban Combat, který v těchto dnech (17. až 19. 5. 2024, pozn. red.) probíhá v Praze. „Vyrážíme do ulic, reálného prostředí hlavního města. Vyzkoušíte si, jak vaše reakce fungují v případě napadení, a zažijete, co jste nikdy nezažili,“ uvádí organizátoři projektu. „Nacvičíte si komunikaci s útočníkem, poznáte účinnou taktiku v krizové situaci a dozvíte se všechno, co potřebujete, abyste přežili střet na ulici. Naučíte se, jak zachránit nejen sebe, ale i pomoci někomu dalšímu.“

Urban Combat 2019

Kurz připravili instruktoři z řad bezpečnostních odborníků, policie a armády na základě komplexní analýzy nejčastějších napadení a nebezpečných situací.

„Letos jsme připravili trénink v nočním podniku, na opuštěné ulici, CQB – tedy trénink ve stísněných prostorách, na schodištích a všude tam, kde není pořádně vidět, kam utéct a je obtížné se s konfliktem vypořádat,“ říká Michal Otipka, prezident a vrchní instruktor IKMF CZ (IKMF – Mezinárodní Krav Maga Federace, pozn. red.). „Čeká nás trénink v jedoucí tramvaji a trénink zaměřený na pacifikaci ozbrojeného střelce.“

O víkendu dojde i na simulaci útoku aktivního střelce.

„Urban Combat je naše stěžejní akce, která v Evropě nemá obdoby. Zaměříme se na reálné situace na místech skutečných zločinů v Praze,“ říká Otipka. „I úplným začátečníkům dáme kompletní návod, jak se chovat v případě napadení, naučí se širokou škálu sebeobranných technik a zjistí, jakou taktiku a formu komunikace zvolit při střetu s útočníkem,“ dodává.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policista, který zaklekl dívku v Praze, odevzdal odznak. Za tvrdý útok mu hrozí i další trest

Tagy: