Jak rok pandemie změnil naše těla? Bolavá záda, problémy se zuby a mozek v depresi

Mělo to být jen na pár týdnů. Jenže koronavirová nákaza už vězní lidi doma, až na krátké výjimky, více než rok. A lockdowny, dlouhodobý stres a strach si vybírají svou daň. Naše tělo chátrá, lidé mají potíže se zády, krční páteří, stěžují si na ochablé svaly, problémy s vlasy i zuby. Jiní zase kvůli duševní krizi poptávají psychology.

Něco takového historie nepamatuje. Miliony lidí už druhým rokem pozorují svět zmítaný pandemií přes okna svého domova a ven vycházejí jen zřídka. Ostatně proč taky? Kvůli koronavirovým opatřením jsou zavřená sportoviště, ale i restaurace, hotely, kina, divadla či většina obchodů. Lidé se nemají kde bavit, a tak zůstávají zalezlí doma. Člověk – tvor společenský – takovou izolaci nenese dobře a odnáší to na těle i duši.

Nárůst hmotnosti

Kvůli zavřeným posilovnám a nedostatku pohybu začíná řada lidí tloustnout. Ačkoli jsou tací, kteří si našli při domácí karanténě čas si naopak zdravě vařit, většina lidí nedokáže nárůstu hmotnosti v lockdownu dlouhodobě vzdorovat. Podle výzkumu Americké psychologické asociace (APA), největšího sdružení psychologů v zemi, během pandemie přibrala téměř polovina všech občanů USA.

U těch, kteří přiznali, že zaznamenali nárůst hmotnosti, jsou pak váhové přírůstky znepokojující. Například šest z deseti dospělých v průměru přibralo 13 kilogramů. Nejvíce tloustli mileniálové (lidé ve věku mezi 25 a 42 lety), a to o 19 kilogramů. Obecně lépe na tom byly ženy, které přibraly v průměru deset kilogramů. Ženy v USA ale na druhé straně nejčastěji vnímaly nechtěný úbytek hmotnosti. Některé kvůli stresu během pandemie zhubly průměrně o 12 kilogramů.

Problémy se zády a krční páteří

Cesta do práce, z práce, na oběd, na nákup, pro děti do školy a domů. Drobné pohyby, které člověk při každodenní předpandemické rutině ani nevnímal, mu teď nejvíce chybí. Řada lidí pracuje na home office a pohyb omezila na trasu mezi postelí a židlí. I proto má čím dál více lidí vedle ochablých svalů také potíže s krční páteří a zády.

Zatímco v kancelářích lidé mají alespoň elementární pomůcky, které jim pomáhají při práci s počítačem (podložku pod myš a klávesnici, kvalitní židli, obrazovku ve výšce očí apod.), jak píše americká NBC, na home office se lidé hrbí u notebooku na gauči či v posteli, což jim může v budoucnu přivodit zdravotní obtíže. Mimo jiné i syndrom karpálního tunelu.

Špatné vlasy i zuby

Zatímco výše zmíněné příznaky souvisejí s nedostatkem pohybu, další neduhy lidem přivodil stres. Kvůli ekonomické krizi, ztrátě zaměstnání a strachu z covidu se lidé více než dříve často a intenzivně obávají o budoucnost. Americká NBC upozornila, že zhruba čtvrtina občanů během lockdownu pije více alkoholu než před pandemií. Přibývá úzkostí a depresí.

Duševní nepohodou pak trpí celé tělo. Kvůli stresu a nedostatku pobytu na slunci lidem vypadávají vlasy, kvůli nošení roušek musejí zase řešit problémy s pletí. Rozladěná psychika pak překvapivě zhoršuje také lidský chrup.

Ze studie Americké zubařské asociace vyplynulo, že pacienti ve stresu častěji skřípají a cvakají zuby (takzvaný bruxismus), čímž zhoršují kvalitu zubů. V nejhorším případě si mohou lidé při skřípání zubů poškodit čelistní kloub. Špatný chrup pak praská a zuby mohou vypadat.

Srdce v ohrožení

Když se spojí dohromady duševní i fyzický rozklad, člověku může jít o život. Lékaři upozorňují, že lidem, kteří kvůli pandemii museli přerušit diety a pravidelné cvičení, hrozí zvýšení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. NBC napsala, že zvláště v ohrožení jsou chronicky nemocní, kteří potřebují pravidelnou péči lékařů. Pro lidi s cukrovkou či arytmií je obzvláště těžké dodržet svůj zdravotní rozvrh, když nemocnice plní nakažení koronavirem.

Pohodu člověka ovlivňuje ještě jeden důležitý faktor, který během pandemie dostává na frak – spánek. Lidé mají častější poruchy spánku, ať už kvůli stresu nebo kvůli tomu, že se zkrátka během „nudného“ dne v lockdownu neměli jak unavit. Nedostatek spánku pak na sebe může nabalovat vážnější zdravotní komplikace.

Tagy: