Chtěli byste umět číst rychleji? Naučíme vás to

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Adriana Dosedělová
  • 15. listopadu 2021 03:38

Čtení má řadu pozitiv, rozšiřuje vám obzory, slovní zásobu a díky sečtělosti se pak méně často dopouštíte jazykových a stylistických chyb. S pomocí knih se můžete učit, můžete růst, poznávat jiné úhly pohledu, poznávat příběhy i zkušenosti lidí z celého světa. Také milujete čtení, ale zároveň si zoufáte, že toho nejste schopni přečíst tolik, kolik byste chtěli? Kolik knih jste vlastně schopni za rok přečíst? Pokud čtete pomalu, tak vám dá zabrat i pět knih. Víte však, že to můžete změnit? Nikdy není pozdě, abyste se naučili číst rychleji.

Nevěříte? Vážně, je to tak! Stačí, když se naučíte metodu rychločtení. Záhy pak pochopíte, že tajemství velkého počtu přečtených knih nespočívá ani tak v tom, že na to musíte mít bezpochyby ohromné množství času (protože to přece jinak není možné), ale v tom, že zvládnete techniku rychločtení, která vám otevře dveře do nového světa, protože vám umožní číst mnohem rychleji a lépe.

O čtení

Počet přečtených slov za minutu je u každého jiná. Většina zběhlých čtenářů, kteří neprošli žádným školením rozvoje čtenářských dovedností, přečte zhruba 200 slov za minutu. Za slušný průměr se považuje schopnost přečíst více než 300 slov za minutu. Víte však, že je možné za minutu přečíst s pochopením textu i okolo 600 a více slov? Zastánci rychločtení dokonce tvrdí, že jsme schopni přečíst i 2 000 slov za minutu. Howard Berg, rekordman v rychlém čtení, se díky svému tempu (25 000 přečtených slov za minutu) dostal v roce 1990 do Guinessovy knihy rekordů. Zdá se vám to nemožné? Zajímáte se, v čem tkví tajemství rychlého čtení některých lidí? Rádi byste se ho také naučili? Tak čtěte dál.

Co je vlastně rychločtení

Schopnost umět číst rychleji, než je obvyklé, vědce zajímala již před 100 lety. Poprvé o tom napsal již v roce 1929 americký filozof a psycholog Walter B. Pitkin. Je to zajímavé, protože tehdy rychločtení nebylo tak potřeba, jako dnes. V současnosti rychlé čtení ke své práci potřebuje stále více lidí. Patříte mezi ně a zdá se vám urychlení čtení nemožné? Tak vám musíme říct, že ve skutečnosti si schopnost rychločtení může s trochou snahy osvojit skoro každý.

Princip rychločtení

Pozor, rychlé čtení neznamená pouze číst rychle, ale jde o to také textu porozumět a vcítit se do něj. Jde o aktivní proces, který člověka obohacuje o nové poznatky. Je to vynikající prostředek nejen tam, kde je člověk zavalen spoustou informací a materiály, které potřebuje přečíst, ale je to rovněž i skvělý prostředek k trénování mozku a jeho funkcí. Možná vás to překvapí, ale mnoho lidí má základy rychlého čtení zvládnuté, aniž by o tom věděli. Naučili se to sami. Jde to však ještě zlepšit.

Jak vypadá samotný proces čtení?

Většina lidí se mylně domnívá, že čte klouzavým pohybem očí po řádcích. Ve skutečnosti však, aby mohl člověk zachytit čtený text, musí oči na chvíli zastavit a vše zafixovat. V té chvíli pak dochází ke zpracování textu mozkem. Doba, kterou lidský mozek potřebuje ke zpracování vizuální informace, trvá zhruba 0,3 sekundy. Během té doby nejsme schopni číst písmeno po písmenu nebo slabiku po slabice, ale zachytíme vždy více písmen současně. Neškolený čtenář okolo sedmi znaků, školený okolo 20.

Rychločtení se tedy od klasického čtení liší pouze v zacházení s textem. Když čtete rychle, detaily se vynechávají a soustředí se na porozumění textu. Rychlé čtení je tedy o odstranění návyků, které čtení zpomalují. Díky tomu neztrácíte čas zbytečným zastavováním se nebo vracením se v textu. Vše souvisí se synchronizací mozkových hemisfér. Důležitá je vnímavost, pozornost, koncentrace, paměť a systematické rozšiřování zorného pole. V tom vám pomůže třeba kreslení oběma rukama nebo dělání osmiček očima.

Jak se tedy naučit číst rychleji?

Rychločtení v prvé řadě neberte jako závodění. Nejde o to, abyste přečetli co nejvíce slov. Tak se číst rychleji nikdy nenaučíte. Důležité je přece text i pochopit. Ke čtení používejte ukazovátko. Každý řádek, který čtete, si podložte, aby vaše oči neměly tendenci klouzat na jiný řádek. Nebudete se díky tomu ztrácet v textu. Pozornost je důležitější než rychlost. Se čtením je to podobné jako s rychlou jízdou autem. Pokud pojedete rychle a nebudete dávat pozor, vybouráte se. U čtení nebudete vnímat text. Vše musí být proto v souhře. Důležité je proto v prvé řadě udržet pozornost.

Někteří lidé čtou doopravdy nahlas, jiní si čtou potichu a číst si můžete i v hlavě. Jenomže to vás při čtení zdržuje. Někdy takové čtení je sice zapotřebí, třeba když se snažíte něco pochopit nebo, když se snažíte něco naučit, většinou to je ale zbytečné. S odnaučením vám může pomoci opět ukazovátko, které se bude po textu sunout rychleji, než si ho stihne vaše hlava přeříkat. Dalším pomocníkem ve vypnutí vnitřního přeříkávání může být i to, že si při čtení budete v duchu říkat drn-drn nebo ta-ta-ta nebo t-t-t-. Zamezíte si tím opakovat slova a budete se muset soustředit na čtení.

Při čtení se nesoustřeďte pouze na jednotlivá slova, ale na celé věty. Při čtení slov děláte mezery a zpomalujete. Při čtení nehýbejte hlavou, zbytečné pohyby vás zpomalují. Přeskakujte nadbytečná slova a vyhledávejte důležitá slova. Tím, že se budete více soustředit na význam slov, naučíte se i rychle rozpoznávat nadbytečná slova, čili výplňková slova (spojky, zájmena, předložky a podobně). Čtěte v uvolněné a pohodlné poloze. Nepřetěžujte si záda a nehrbte se. Pamatujte na dobré osvětlení. Špatné světlo unavuje oči i mysl. Maximálně se soustřeďte.

Mějte na paměti, proč potřebujete daný materiál číst. Je to k odreagování, úniku z reality, pro osobní rozvoj, potřebujete něco zjistit? Potřebujete se něco naučit: Každý text si zaslouží trochu jiný přístup. Každý typ textu vyžaduje i jinou rychlost čtení. Stanovte si čtenářský cíl. Snažte se do textu vcítit. V případě, že jste našli informaci, kterou hledáte, přestaňte číst, máte hotovo. Nezapomeňte také, že jen mluvením nic nedokážete, pokud se chcete naučit číst rychle, musíte jednoduše číst. Čím více toho přečtete, tím rychleji budete číst. Pracujte na vylepšení své slovní zásoby. Jestli totiž slovo neznáte, zpomalí to vaši rychlost čtení.

Jak za rok přečíst více knížek?

Pokud skutečně chcete za rok přečíst více knížek, než jak tomu bylo doposud, měli byste se naučit odkládat knihy, s nimiž vám to nefunguje. Jestli se do knihy nemůžete začíst, irituje vás a blokuje vás, je vždy lepší ji odložit, než se nutit do čtení. Třeba na ni není vhodný čas a třeba ji už nedočtete nikdy, nicméně násilná snaha ji dočíst, může způsobit, že ještě dlouho potom nebudete schopni dočíst nějakou další knihu.

Když už se vám to nedej bože stane, pomozte si s audioknihami. Ty sice nejsou z papíru a je to tak trochu jiné čtení, nicméně, je to skvělý způsob, jak efektivně využít čas a jak se zase nenásilně odblokovat. Měli jste za to, že číst více knih je nesmysl? Naopak, mohou vám pomoci toho přečíst více. Samozřejmě, že i zde je nutné mít v tom jistý řád. To znamená, že nebudete číst více knih sobě podobných, ale budete kombinovat třeba komiks, román, reportáž a audioknihu.

Pozor, rychlé čtení není pro každého. Pokud si při čtení rádi vychutnáváte každé slovo, pravděpodobně tuto dovednost moc neuplatníte. Hodit se bude ale všem těm, kteří rádi čtou a jsou nedočkaví příběhů. A bezpochyby se bude hodit i všem žákům, studentům, učitelům. Využijí to rozhodně i ekonomové, účetní, právníci, knihkupci, manažeři, blogeři i novináři a vlastně všichni, co pracují s textem a neustále si rozšiřují své znalosti.

Tagy: