Jak se platí v ČR? Ideálně s pomocí mobilu nebo chytrých hodinek. Vévodíme Evropě

Platba s pomocí chytrého mobilu patří v Česku k nejoblíbenějším.

Co na to vaše peněženka 18.3.2024

Nosíte u sebe hotovost? Pak jste jedni z mála. Většina Čechů totiž preferuje bezhotovostní a ideálně bezkontaktní platbu. Velmi rádi podle Petra Poláka ze společnosti Visa platíme mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami. V pořadu Co na to vaše peněženka ještě dodal, že ačkoli bezhotovostní platby zatím nepřijímají zdaleka všichni obchodníci, funguje v Česku více než 350 000 platebních terminálů, což nás v evropském žebříčku počtu platebních terminálů řadí na přední příčky.

Dlouhá léta jsme se my, Češi, hotovosti zbavovali spíše neochotně. Určitá část národa se zažitého zvyku stále drží, ovšem většina z nás už se dokonale přizpůsobila moderním trendům v placení.

„Češi už se hotovosti do značné míry vzdali. Pokud se podíváme, jaké prostředky jsou vybrané z bankomatu a naopak jaké jsou utracené prostřednictvím terminálů u obchodníků anebo nakupování na internetu, tak 61 % hovoří ve prospěch právě plateb na terminálech... To ukazuje, že Češi udělali velký skok kupředu, protože pokud bychom se podívali na dobu před sedmi osmi lety, tak to procento bylo víceméně opačné,“ uvádí konkrétní data zástupce společnosti Visa, Petr Polák.

Češi, premianti v moderních způsobech placení

Zatímco kdysi se Češi nechtěli vzdát peněz v hotovosti, dnes se velká část z nás stále drží platebních karet. To ovšem neznamená, že nedokážeme zvolit i nejmodernější metody — mobilní telefony, chytré hodinky, to vše při hrazení účtů za zboží i služby používáme s velkým nadšením. „Plastová platební karta stále ještě vede, nicméně Češi jsou skutečně premianti v evropské perspektivě jak platit mobilním telefonem. Více než 40 % celkových objemů plateb na kartách se dnes děje prostřednictvím mobilního telefonu. A Česká republika v tomto aspektu skutečně vládne Evropě s velkým náskokem před Španělskem,“ vykládá Petr Polák v pořadu Co na to vaše peněženka. A pokračuje vysvětlením, proč tomu tak je: „Obliba bezkontaktního placení byla v Čechách enormní a mobilní telefon je přirozená evoluce a je to něco, bez čeho málokdy vyrážíme ze svých domovů. Jako benefit bych zmínil celkové pohodlí, protože díky biometrii a díky tomu, že mobilní telefon přečte náš otisk prstu nebo obličej, platíme každou transakci s tzv. PINem. A ta transakce je samozřejmě bezpečnější.“

A překvapivě s sebou nenese nutnost připojení k internetu. „Naši nakupující se nemusí bát, mobilním telefonem skutečně zaplatí i bez mobilních dat. Obraz jejich karty je uložen v bezpečném prvku přímo v mobilním telefonu a stačí mít nabitou baterii,“ ujišťuje Petr Polák.

Jak nejraději platíte?

Právě platba s pomocí mobilního telefonu přitom vede k dalšímu trendu a tím jsou virtuální platební karty. „Klasické karty jsou na ústupu. Některé banky v České republice už umožňují svým klientům vydávat pouze virtuální karty, pokud jsou skutečně zvyklí platit mobilem nebo chytrými hodinkami. Ti si skutečně s tou kartou, která je složená pouze z jedniček a nul, bohatě vystačí,“ uvádí zástupce společnosti Visa s tím, že výhodné mohou být fyzické platební karty například při cestách do zahraničí.

Vyplatí se tedy vůbec mít u sebe hotovost? Někdy ano. Například v odlehlejších oblastech, jakými mohou být obchody či restaurace například v horských destinacích, kde nepřijímají platební karty. V této souvislosti ovšem Petr Polák přináší zajímavá čísla související s nemožností platit kartou:

„Téměř 50 % nakupujících velmi často jde ke konkurenci, pokud tuhle možnost má, nebo sice zůstane, ale zaplatí méně. To je téměř 23 % těch zákazníků. Téměř 24 % vyrazí někam za dobrodružstvím hledat bankomat. U toho pátrání po bankomatu je poměrně velký rozdíl v procentu mezi muži a ženami. Ženy vyráží ve 30 %, muži pouze v 18 %.“

Česko platí kartou

K nejčastějšímu argumentu obchodníků, kteří nepřijímají platební karty, je cena používání platebních terminálů. To ale Petr Polák vyvrací. „Průměrný poplatek z transakce je na úrovni jednoho procenta. Pokud se podíváme skutečně hluboko do historie, mohla být na úrovni čtyř až pěti procent. Takže je to poměrně dramatické zlevnění, které samozřejmě souvisí s tím, že terminály dnes stojí méně. I díky vysokému počtu obchodníků, kteří kartu akceptují, byl ten náklad stlačen velmi dolů.“

Při vhodném výběru poskytovatele platebního terminálu může být dokonce úplně zdarma. „Běží program Česko platí kartou. Obchodníkům umožňuje vyzkoušet si terminál zcela zdarma, neplatí ani provozní náklady. Standard je na šest měsíců, to je dostatečná doba, aby si obchodník terminál osahal a zjistil, jestli mu přináší benefity. Někteří poskytovatelé tuto dobu prodlužují dokonce až na jeden rok,“ říká zástupce společnosti Visa.

A strategie je to zřejmě úspěšná, jak uvádí dále. V Česku už počet platebních terminálů přesáhl 350 000. „V počtu terminálů na 1000 obyvatel je Česká republika na čísle 30, Evropská unie někde na čísle 32.“

Používání bezkontaktních plateb pomáhá mimo jiné obohatit státní pokladnu. I o tom byla řeč v dalším dílu pořadu Co na to vaše peněženka. Pustit si ho můžete v úvodu článku. Dozvíte se v něm i data z nejnovějšího průzkumu, která ukazují, jak Češi šetří na dovolených. A řeč byla i o navýšení limitu pro platbu kartou bez použití PIN kódu.

Tagy: