Případ vlčích dětí z Hluboké rozhýbal Česko. Jurečka vidí řešení ve školách, Hůle u lékařů

Děti žily v otřesných podmínkách.

Vlčí děti a přeplněné azylové domy

Nedostatek míst v azylových domech, ale také málo pracovníků Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). To jsou podle odborníků na práva dětí oslovených redakcí CNN Prima NEWS jedny z mnoha příčin, proč dostatečně nefunguje záchranná síť pro děti, které jsou ve špatné situaci nebo jsou na tom podobně jako ty z Hluboké nad Vltavou.

„Místa jsou téměř trvale obsazená. Pokud se nějaké místo uvolní, tak je okamžitě zase zaplněné,“ popsala CNN Prima NEWS Marie Vodičková ze Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD. „Všechny jsou přehlcené a toto zrovna naši sociální pracovníci řeší velmi často, kdy řeší  vystěhovávání chudé rodiny, někdy samoživitelky,“ potvrdil Daniel Hůle z Člověka v tísni.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě matrace pro sedm lidí a špína. Chata, ve které žily na Českobudějovicku děti, budí hrůzu

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo pomoci zabránit případům podobným těm z Hluboké, pokud by školy vedly registry žáků. „Registr by měl být schopen reagovat na to, co se v průběhu roku děje, kde se nám případně děti v systému ztrácí, kde nechodí do školy a vzniká dlouhodobá neomluvená neúčast,“ uvedl Jurečka.

Jenže už teď mají školy povinnost kontaktovat OSPOD, pokud děti mají vysoký počet neomluvených hodin a zanedbanou školní docházku. Prodleva v řešení situace a pomoci rodině nastává, když se rodina přestěhuje. „Než se samozřejmě zjistí, že se děti neposílají do školy, než OSPOD navštíví rodinu a zjistí třeba, že tam není, tak to může trvat několik týdnů, možná měsíců,“ míní poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Hůle navrhuje zapojit do kontroly dětské lékaře. „Nejdříve to mohou odhalit pediatři. Když je děti nenavštíví v určeném věku,“ nechal se slyšet. Jenomže to podle České komory pediatrů není možné. Není totiž povinnost být registrovaný u praktického lékaře. A zavést povinnou registraci není podle pediatrů reálné, protože v Česku je nedostatek praktických lékařů pro dospělé i pro děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam s dětmi? Nové školy vznikají pomalu, papírování trvá i deset let. Výstavba pak dva roky

Tagy: