Kam s dětmi? Nové školy vznikají pomalu, papírování trvá i deset let. Výstavba pak dva roky

Děti ve třídě, ilustrační snímek

Pokud se nezačne hned stavět, bude v roce 2050 chybět skoro 19 tisíc míst na základních školách

Pražské školství stojí před černým scénářem. V roce 2050 bude chybět přes 12 tisíc míst v mateřských a 18 tisíc židlí na základních školách. Před hrubě nepříznivým vývojem v metropoli varuje prognóza Institutu plánování a rozvoje Prahy, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici. Řešení? Obtížné, chybí peníze. A než vznikne nová škola, může uběhnout klidně i celá dekáda. „Získat stavební povolení není dnes nic jednoduchého. Papírování trvalo přes deset let. Následná stavba dva a půl roku,“ přiblížil svou zkušenost televiznímu štábu Tomáš Portlík (ODS), starosta Prahy 9.

Praha dlouhodobě roste a dá se bezpečně očekávat, že tomu tak bude i nadále. Podle prognózy IPR, kterou obdržela redakce CNN Prima NEWS, by se počet obyvatel měl do roku 2050 zvýšit o 400 tisíc na nějakých 1,6 milionu lidí, pakliže se nezmění současné tempo přírůstků díky porodnosti či migraci. Vybavenost české metropole na to ovšem není ani zdaleka připravena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří průšvih. Pražské školy a školky nebudou mít místa pro desetitisíce dětí, ukazuje rozsáhlá prognóza

Už letos byly přijímací zkoušky pro střední školy zatěžkávací zkouškou a pro řadu premiantů dokonce i zklamáním. Problém s nedostatečnými kapacitami se ale v budoucnu nezlepší – zejména na nižších stupních. Nejhorší situace panuje na Praze 5, 6, 9 a 10, kde už nyní chybí 100 míst v mateřských školkách.

„Naše školy už kompletně ztratily většinu odborných učeben. A naše kapacity podle rejstříku škol jsou naplněny na 100 procent, často i přes,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Jakub Stárek (ODS) z pozice starosty Prahy 6 a potvrdil tím prekérní situaci, v níž se jeho městská část nachází. Právě tam se totiž mnohdy koncentruje nemalý počet dětí ze Středočeského kraje, kde panuje stejný problém.

Jak z toho ven? Aby míst bylo dostatek, je podle pražského magistrátu potřeba v hlavním městě postavit alespoň 15 škol. Má to ale háček. Jedna škola totiž při dnešních cenách vyjde klidně na miliardu – a na to Praha prý jednoduše nemá peníze ani žádné efektivní alternativní cesty, jak je získat.

„Když chceme založit základní školu a dáme městské části 150 milionů korun, tak je to jen na začátek stavby. Víme, že budeme muset další a další roky přidávat zhruba dalších 150 až 200 milionů, aby byla škola dostavěna,“ poznamenal televiznímu štábu CNN Prima NEWS pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Podle Tomáše Portlíka (ODS) leží zásadní problém ještě jinde, a to ve zdlouhavosti celého procesu. „Získat stavební povolení není dnes nic jednoduchého. Když jsem řešil školu v naší městské části, papírování trvalo přes deset let. A následná stavba dva a půl roku,“ přiblížil nepříliš slavnou zkušenost se zakládáním dalších škol starosta Prahy 9.

Řešení leží na obcích, tvrdí ministerstvo školství

Podle ministerstva školství se problém s kapacitami řeší ve spolupráci s obcemi, městy i kraji. K prognóze od IPR se resort nechtěl pro tuto chvíli vyjádřit – nejdříve se plánuje seznámit s jeho závěry. V obecné míře nicméně platí, že se chce zaměřit na několik klíčových oblastí, od podpory rekonstrukcí po rozšiřování a výstavbu nových kapacit vzdělávací infrastruktury.

„Ministerstvo školství zmíněné problémy dlouhodobě vnímá. O územním a demografickém rozvoji mají největší povědomí obce, které jako zřizovatelé plánují kapacity škol do budoucna. Prostředky na to mají k dispozici primárně v rámci tzv. rozpočtového určení daní,“ uvedlo tiskové oddělení resortu redakci CNN Prima NEWS. Jak už ale zaznělo výše, ani městské části mnohdy nemají dost peněz na to, aby výstavbu školy vůbec zahájila. A i tak celý proces může trvat klidně dekádu.

Hnutí STAN do toho navrhuje, aby ministerstvo školství přišel s novám dotačním programem, ze kterého by Praha mohla čerpat peníze z fondů na stavbu škol. V současnosti tak činit totiž nemůže.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak je na tom financování vysokých škol v České republice? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: