Překvapivé zjištění vědců: Jeden druh alkoholu nevadí při hubnutí. Kterému se naopak vyhnout?

Pivo, víno nebo tvrdý alkohol? Britští vědci zkoumali souvislost mezi konzumací různých druhů alkoholických nápojů a množstvím tuků v těle. Závěry studie přinesly zjištění, že pití vína množství tuku výrazně nezvyšovalo, dokonce může být i prospěšné. Opak vědci zaznamenali u lidí, kteří mají v oblibě pivo či lihoviny.

Britští vědci ve studii analyzovali údaje získané od téměř dvou tisíc testovaných osob ve věku 40 až 79 let. V úvahu byly brány různé faktory, jako jsou pitný režim, strava a životní styl. Kromě toho u účastníků zjišťovali výšku a hmotnost, analyzovali vzorky krve a provedli analýzu tělesného tuku. Výsledky zveřejnili na webu onlinelibrary.wiley.com.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz energy drinků má zabránit masové oblibě, říká Havel. Jak to bude s prodejními automaty?

Z nich vyplývá, že každý z testovaných nápojů má jiný vliv na tvorbu tuku v lidském těle. Bílé víno jeho množství významně neměnilo; lidé, kteří často pili červené víno, měli také menší pravděpodobnost nadváhy. Polyfenoly obsažené v červeném víně by dokonce mohly oslabovat záněty a bránit ukládání tuku, popsal web Focus.

Naopak pivo a lihoviny byly spojeny se zvýšeným množstvím tuku. Podle vědců může dlouhodobé pití piva „snižovat účinnost energetického výdeje a následně podporovat přibývání na váze“.

Praktičtí lékaři by podle výzkumníků měli odrazovat starší pacienty od konzumace alkoholu, zejména „piva a lihovin, aby pomohli snížit riziko nárůstu hmotnosti“. Nicméně díky svým účinkům by mohlo být v rozumné míře prospěšné červené víno.

Vědci nicméně zdůrazňují, že při přibírání na váze hraje roli nejen výběr alkoholického nápoje, ale také strava, životní styl a genetické predispozice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koktejl à la koprovka nebo drink s temperami? Café bar Pilotů láká na „nekomfortní“ menu

Tagy: