Jak s příchodem zimy uchránit domácnost před plísněmi? Odborníci poradili jednoduchý trik

S nástupem podzimu a chladnějších měsíců se mnozí potýkají se zvýšenou vlhkostí ve svých domovech. Jednou z nevýhod zimy je kondenzace vlhkosti, která může způsobit nejrůznější problémy, včetně plísní. Ty pak mohou vést k vážným zdravotním komplikacím. Odborníci prozradili jednoduchý trik, jak domácnost před „tichým zabijákem“ ochránit.

Počasí se ochlazuje, a proto je důležité věnovat větší pozornost údržbě domácnosti. Kondenzace vlhkosti nastává, pokud je vzduch uvnitř teplejší než venkovní. Když se teplý vzduch z interiéru dostane do kontaktu se studeným povrchem okna, může dojít ke kondenzaci vodní páry na skle. „Stálé hromadění kondenzace v domácnosti není dobré, v některých případech může způsobit růst plísní, což může být velmi nebezpečné,“ cituje The Mirror odborníka na bydlení Andyho Ellise ze společnosti Posh.co.uk.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapivé výsledky studie. Téměř veškerá balená voda obsahuje toxické látky, zjistili vědci

Na podobný problém však existuje jednoduchý trik – miska se solí. Tu podle experta stačí položit na okenní parapety. „Sůl má schopnost přirozeně absorbovat vlhkost ze vzduchu a v podstatě ho vysušuje, takže když se dostane do kontaktu se sklem, vytvoří se méně kondenzačních kapiček,“ radí Ellis. Dodal, že stačí naplnit mělkou misku nebo malou sklenici a může se jednat o obyčejnou kuchyňskou sůl. Množství soli pak záleží na velikosti okna.

Sůl nicméně absorbuje vodní páru až při skutečně vysoké vlhkosti. „Při relativní vlhkosti až 74 procent a 20 stupních Celsia sůl neabsorbuje žádné velké množství vodní páry,“ vysvětlují odborníci z německé Dopravní informační služby (TIS). Různé části domu se od sebe svou úrovní vlhkosti liší. V sušších částech domu tak může být sůl neúčinná (a de facto také zbytečná), v těch vlhčích se ovšem může dobře uplatnit.

Mezi nejčastější a nejspolehlivější řešení patří také časté větrání, jak připomínají odborníci z Household Quotes. „Pomoci může i odvlhčovač a vyhýbat se činnostem, které přidávají vlhkost do vzduchu, jako je například vaření vody bez pokliček na hrncích,“ radí odborník Joshua Houston.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jana nemůže kvůli long covidu pracovat. Žádosti o důchod jí úřady zamítají

Tagy: