Jana nemůže kvůli long covidu pracovat. Žádosti o důchod jí úřady zamítají

Paní Janě úřady zamítly žádost o invalidní důchod.

Mimo sociální a zdravotní systém. Tak lze označit lidi, kteří trpí long covidem

Mnozí lidé se potýkají s dlouhodobými následky covidu. Nemoc jim obrátila život naruby, stát na ně ale nepamatuje. Pacienti často nemohou pracovat a neobejdou se bez pomoci rodiny a blízkých. Nevydělávají, přesto si však musí platit minimální zálohy na odvody. Na sociální pomoc od státu nedosáhnou, long covid totiž v Česku není uznaná diagnóza. Posudkoví lékaři žadatele nevidí a zdravotní neschopnost posuzují na základě doložených zpráv od lékařů.

Jana pracovala jako fyzioterapeutka. Běhala kilometry denně, měla své malé sportovní centrum. Pak dostala covid. „Dva dny jsem se potila, a pak už jsem se nezvedla, už jsem prostě měla tak strašné bolesti a slabosti svalů, že mi to napadlo páteř,“ vylíčila pro CNN Prima NEWS. „Vypojily se zádové svaly, střed těla jsem vůbec necítila, jako bych ho neměla,“ dodala. Proti nemoci se přitom nechala očkovat.

ČTĚTE TAKÉ: Na ošetřovné mají mít od ledna nárok i živnostníci a „dohodáři“. Schválila to Sněmovna

Long covid si Jana léčí na vlastní náklady v zahraničí. V Česku jí byl ochoten pomoci jen jediný lékař. Zaplatila si tzv. aferézu (procedura mimotělního očišťování krve, pozn. red.) a od ledna je na imunoglobulinové léčbě. „Každý týden mám infuzi na vlastní náklady,“ uvedla. „Myslím, že už jsem vydala tak tři čtvrtě milionu,“ vyčíslila své výdaje na léčbu.

Funguje jen díky rodině. Kvůli zdravotním problémům nemůže pracovat. Už dvakrát žádala o invalidní důchod, úřady ho však pokaždé zamítly, a to včetně odvolání. „Pořád se opírali o to, že strukturální porucha páteře je minimální. Řekli, že nemám diagnózu, že nejsou nálezy, kterými bych potvrdila, co mi je,“ sdělila Jana.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zdůrazňuje, že posudkový lékař o invalidním důchodu nerozhoduje. Posuzuje pokles pracovní schopnosti, což není totožné s diagnózou. „Rozhodující je, jaké objektivní poruchy zdraví omezují nebo znemožňují vykonávat zaměstnání či práci,“ vysvětlila mluvčí ČSSZ Tereza Drmolová pro CNN Prima NEWS.

Long covid je však pro úřady, ale i pro některé lékaře stále velkou neznámou. Posudkoví lékaři navíc rozhodují od stolu bez účasti žadatele. „Není na to personální kapacita ani odborná znalost,“ řekl bývalý vedoucí posudkových lékařů ČSSZ František Gajdošík pro CNN Prima NEWS.

Přednosta Plicní kliniky FN Hradec Králové Vladimír Koblížek vidí jako vhodné řešení, aby pacienti jako paní Jana dostávali sociální podporu. „Nejsou schopní pracovat. Nevymýšlí si, je to realita. Mělo by se jim pomoci a přestat problém bagatelizovat,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už prý chystá změnu. „V příštím roce lidé pocítí kvality z hlediska servisu, který má stát poskytovat,“ slíbil šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lidem s long covidem by pomohla k získání sociální pomoci větší informovanost, a to jak od lékařů, tak od úřadů. A také uznání long covidu jako tabulkové nemoci. O tom ale zatím ministerstvo zdravotnictví neuvažuje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ordinace nezavřou ani ambulantní specialisté. Podepíšeme dohodu, ujistil ministr Válek

Tagy: