Jak vybrat firmu pro stavbu fotovoltaiky? Vykřičník může být vysoká záloha, varuje expert

Solární panely na střeše domu Michala Viewegha

Jak vybrat správnou firmu pro stavbu fotovoltaiky?

Stále více majitelů domů zvažuje pořízení fotovoltaické elektrárny. Jak postupovat při výběru firmy, se kterou se do této investice pustíte, a na co si dát pozor? Na to jsme se zeptali marketingového ředitele LAMA ENERGY GROUP Jakuba Tobiáše.

Ceny energií jsou strašákem nejednoho z nás. V posledním roce vzrostly až o stovky korun na domácnost. Právě tyto události vyvolaly zvýšený zájem Čechů o alternativní zdroje energií, které by zajistily výrazné snížení provozních nákladů.

„Pokud bereme člověka, který žije v klasickém rodinném domě, tak aktuálně je pro něj nejznámějším obnovitelným zdrojem sluneční energie. To jsou konkrétně fotovoltaické elektrárny, geotermální energie, což jsou konkrétně tepelná čerpadla, a teď okrajově vznikají i menší větrné elektrárny,“ uvedl pro CNN Prima NEWS marketingový ředitel LAMA ENERGY GROUP Jakub Tobiáš.

Prvním a velmi důležitým krokem v celém procesu je správná volba dodavatele. Ministerstvo průmyslu a obchodu například zveřejnilo desatero pro ochranu zákazníka, ve kterém shrnulo, na co všechno si dát pozor.

Patří mezi ně:

  • Vyberte si spolehlivou firmu
  • Dejte na nezávislá doporučení
  • Spočítejte si návratnost svojí investice
  • Firmou doporučené úvěry dobře zvažte
  • Pozor na vysoké zálohy
  • Než podepíšete smlouvu, dobře si ji prostudujte
  • Když firma ani nezačne pracovat, urgujte ji
  • Pokud firma nekomunikuje, odstupte od smlouvy
  • Stále nekomunikuje? Pak předžalobní výzva
  • Nemáte stále svoje peníze? Zbývá jedině soud

Hledejte ověřené recenze

Podle Tobiáše pak může být pro potencionální zákazníky velké varování právě výše zálohy. „Jeden z těch hlavních aktuálních vykřičníků může být, pokud bude chtít daná firma po podepsání smlouvy zálohu 80 až 90 %, což není akceptovatelné. My doporučuje výši zálohy kolem 10 %,“ upřesnil.

Dalším důležitým faktorem jsou recenze. I tady byste ale měli dávat pozor. Není totiž recenze jako recenze. „V rámci on-line prostoru je skutečně velké množství recenzí a teď je otázkou, zda jsou ověřené a jestli jsou správné,“ upozornil Tobiáš.

Pozor na eternit

Jednou ze stránek, kde najdete ověřené recenze, jsou stránky refside.info, které ve svém desateru zmiňuje právě i ministerstvo. „Tyto recenze jsou ověřené, takže je velká pravděpodobnost, že jsou pravdivé,“ doplnil Tobiáš.

Problém při pořízení fotovoltaické elektrárny může být jen ve velice málo případech. A to pokud je vaše nemovitost například v chráněné památkové oblasti, kde není umožněná výstavba fotovoltaických panelů na střechu. „To jsou ale okrajové oblasti. Potom může ještě vznikat problém, pokud střecha nesplňuje potřeby pro instalaci fotovoltaických panelů – konkrétně to může být střešní krytina eternit,“ uzavřel Tobiáš.

Sledujte náš seriál „Jak ušetřit“ ve spolupráci s LAMA ENERGY GROUP

Tagy: