Jak vznikají předpovědi počasí? Meteorologové pracují s velmi komplikovaným systémem

Jak se předpovídá počasí?

Jak se předpovídá počasí?

Jak přesně se dá předvídat, kde bude bouřka, jak bude silná a jaké může případně napáchat škody? To zjišťoval reportér CNN Prima NEWS přímo v předpovědním sálu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

O páteční bouři, která se prohnala i Českem, meteorologové věděli a varovali před ní dopředu. Jejich výstraha odpovídala tomu, co se později na obloze odehrálo.

„Vytvořil se pás velmi silných bouřek. Situace byla nebezpečná zejména v tom, že byl pátek večer, tedy jeden z prvních letních víkendů a venku bylo spoustu lidí a akcí,“ zmínil meteorolog z ČHMÚ Josef Hanzlík. Podle něj jsou základem pro tvorbu předpovědí data o aktuální situaci.

Meteorologové je dostávají z radarů, družic, sond a tisíců stanic po celém světě. A přitom nepocházejí jen ze vzduchu, ale i z vody a půdy. Informace proudí do počítače, který je zpracuje do modelů. Z nich potom odborníci tvoří předpovědi na následující dny. A rozhodně to není otázka okamžiku.

„Jestli dobře počítám, asi tři a půl hodiny práce to zabere. Samozřejmě záleží na okolnostech. Někdy je ta situace složitá jako například včera. Bouřková předpověď je složitější a připravit ji trvá déle,“ prozradil meteorolog z ČHMÚ Filip Smola.

Jednou za rok se brány Českého hydrometeorologického ústavu otevírají i veřejnosti, a lidé tak mají možnost podívat se, jak předpovědi vznikají. Kromě nich meteorologové vytvářejí ještě speciální prognózy, a to například pro leteckou dopravu nebo pro energetiky.

Tagy: