Jak zastrašit, ale nevydráždit. Americké útoky na íránské sklady vyslaly světu dvě zprávy

V posledních dvou týdnech čelily americké posádky na Blízkém východě údajně až dvaceti útokům ze strany militantních organizací v regionu. USA v pátek provedly odvetný útok na íránské sklady munice v Sýrii. List The New York Times uvedl, že se Washington snaží Írán zastrašit, ale nechce ho vydráždit.

Útok Hamásu na Izrael udělal z Blízkého východu sud s prachem. Spojené státy poslaly do východního sektoru Středozemního moře svou vlajkovou letadlovou loď, aby daly najevo svou podporu Izraele.

Militantní organizace proto začaly útočit na americké posádky na Blízkém východě, aby Američany odradily od přímého zapojení do války. Během posledních dvou týdnů došlo podle Pentagonu hned ke 20 raketovým a dronovým útokům na americké základny v Iráku a Sýrii. Během nich bylo zraněno 21 lidí. Jeden americký občan zemřel na srdeční příhodu, zatímco se ukrýval v krytu. Informovala o tom agentura AP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Reálné škody na infrastruktuře ale útoky nenapáchaly a Washington je označil za „neúspěšné“. V pátek USA odpověděly. Jelikož se má za to, že útoky na americké základny spáchaly militantní organizace napojené na Írán, Bílý dům nařídil odvetný útok na kapacity Teheránu.

Americké stíhačky F-16 zaútočily na dva íránské sklady munice v Sýrii. Útok měl zjevně propagační charakter. Podle listu The New York Times tím Spojené státy vyslaly Íránu a zbytku Blízkého východu dvě zprávy.

Írán versus USA

„První z nich spočívá v tom, že pokud by se útoky na americké síly ze strany íránských zmocněnců stupňovaly, donutilo by to Spojené státy k otevřené vojenské konfrontaci s Íránem. Té se obě země od íránské revoluce v roce 1979 vyhýbají,“ napsalo médium.

„A druhou zprávou je, že pokud by útoky ustaly, obě strany by se mohly v klidu stáhnout a pokračovat v doutnajícím nepřátelství, které v posledních letech charakterizovalo jejich vzájemné vztahy,“ dodal list The New York Times.

Mluvčí Bílého domu John Kirby potvrdil, že páteční odvetný útok měl Írán pouze „zastrašit a zabránit tak dalším útokům“. „Nikdo tady nevyhledává konflikt s Íránem,“ řekl Kirby.

USA jsou s Íránem na nože dlouhodobě. Teherán mimořádně vydráždil americký dronový útok v roce 2020, při kterém zemřel Kásim Sulejmání, velitel jednotek Quds íránských revolučních gard a jeden z nejvlivnějších představitelů Íránu.

USA považovaly Sulejmáního za teroristu. Příkaz k útoku tehdy vydal exprezident Donald Trump, který rovněž odstoupil od íránské jaderné dohody.

Tagy: