Rozhodování vlády nemá logiku. Naši psychiku nejvíc ovlivňuje nejistota, tvrdí Ptáček

V Česku roste počet lidí s depresemi, úzkostmi, i takzvaných domácích alkoholiků. Pandemie koronaviru i neustále se měnící opatření a nejistota ohrožují duševní pohodu a nakonec i zdraví lidí. Blíží se Vánoce. Přinesou úlevu, anebo budou za stávající situace spíše přitěžující okolností? Jak se konce roku dožít fyzicky i psychicky zdraví? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS klinický psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček.

Podle psychologa přibývají v době pandemie nejen deprese a úzkosti, ale i existenční problémy, které mohou mýt na psychiku člověka velký vliv. „Tyto Vánoce budou pro celou řadu lidí poznamenány velmi negativně tím, že to kouzlo pohody během nich prostě nebude,“ řekl Ptáček.

Vzhledem k tomu, že koronavirová opatření trvají dlouhou dobu a neustále se mění, dochází lidem trpělivost. Někteří začínají rebelovat. Ptáček sdělil, že to je přirozená reakce na danou situaci. „Já postrádám jakoukoliv logiku v rozhodování vlády. Myslím, že běžný občan to cítí také. Možná to, co naši psychiku ovlivňuje nejvíce, je právě absolutní nejistota, nepředvídatelnost a nesrozumitelnost opatření, která se v současné době činí,“ vysvětlil.

Mohou se negativní projevy ve společnosti stupňovat? „Já se obávám, že jestliže bude pokračovat současná rétorika a nesrozumitelná politika vlády, tak se budou stupňovat negativně, což jsme již pozorovali v minulých týdnech a měsících. Já nepodceňuji zdravotní závažnost současného stavu, nicméně si musíme uvědomit, že je třeba provést nějakou analýzu: Co je závažnější? Jestliže někdo onemocní a budeme mít určitý počet mrtvých, nebo zda budeme mít desetitisíce, možná milion lidí, kteří budou na dně a kteří se z něj již ve svém životě neodrazí,“ uvedl Ptáček.

Počet jedinců, kteří vyhledávají odbornou pomoc, podle psychologa jednoznačně stoupá. „Musím velmi ocenit aktivitu řady svých kolegů, organizací, které doslova a do písmene mobilizují síly, psychologů a pracovníků v oblasti psychosociální. Já si myslím, že ta současná nabídka je ještě dobrá, ale samozřejmě je celá řada ne úplně smysluplných omezení v oblasti psychologických služeb,“ řekl Ptáček.

Po svátcích budou lidi vyhledávat pomoc více

„Jsou lidé, kteří potřebují individuální, osobní kontakt s terapeutem. Vím o tom, že vláda činí kroky, aby tady byla zjednána nějaká náprava, ale obávám se, že zatím není ještě dostatečná. Lidí, zvláště po Vánocích a Novém roce, kteří budou potřebovat psychologickou pomoc, jednoznačně bude přibývat,“ vysvětlil Ptáček.

Psycholog poradil, jak zvládnout vánoční svátky v klidu a pohodě: „Těšme se přesto, že můžeme být v těžké situaci. Těšme se na něco, co bude v budoucnosti. Dívejme se na to pozitivně, není to situace na věčné časy. Snažme se odstříhávat od negativních zpráv.“

Tagy: