Jaké nástrahy si pro psy připravil podzim?

Nebezpečí číhá na psy v každém ročním období. O podzimních nástrahách se tolik nemluví, i tak tu ale jsou. Nenechte se uchlácholit hezky barevným listím a babím létem! Váš pejsek potřebuje, abyste měli oči na stopkách.

Žaludy a dubové listy

Stromy se na podzim převléknou do krásných barev. Ale jejich listy a žaludy mohou pro psy představovat nebezpečí. Pokud se váš miláček rozhodne ochutnat žaludy, hrozí mu udušení nebo ucpání střev. Majitele žravých ochutnávačů proto varujeme – rozhodně je namístě mít se na pozoru. Dubové listy a žaludy navíc obsahují chemickou látku zvanou gallotannin, která u psů vyvolává zvracení, letargii, průjmy a hrozí jim i poškození jater a ledvin.

Hromady listí

Taky máte doma experta, před kterým není v bezpečí žádná hromada listí? Pak buďte obezřetní a chraňte ho o to víc před parazity. Hromady listí jsou totiž plné klíšťat a blech a podzim je pro ně přímo hodovacím obdobím. Ale v listí se nemusí schovávat jenom tyto malé potvory...

Hadí překvapení

Babí léto na začátku podzimu je příjemné i pro hady. Při procházkách se psem buďte opatrní a vyhýbejte se místům, kde by se mohli schovávat. U nás nenajdete zas tak širokou paletu smrtelně jedovatých hadů, ale pokud žijete někde dál od civilizace, opatrnost je rozhodně namístě. Nezapomeňte, že pes je menší než člověk a jed mu fatálně uškodí o to rychleji.

Barevné nebezpečí jménem krokusy

Na podzim se daří i krokusům. Bohužel obsahují toxický alkaloid kolchicin, který je pro psy jedovatý. Podle veterinárního centra specializujícího se na psí otravy Helpline Pet Poison může jeho konzumace způsobit závažné gastrointestinální příznaky, tedy slintání, zvracení, krvavý průjem atd. Pokud jste si teď na podzim přivezli domů štěně, určitě dejte všechny květiny z jeho dosahu nebo je na zahradě obežeňte plotem. Mohou se mu stát osudnými.

Nemrznoucí směs

Zima se neúprosně blíží, a tak majitelé aut, zejména na horách, už dolévají do auta nemrznoucí směs. Ta obsahuje ethylenglykol, který psům a kočkám velmi chutná, ale zároveň je pro ně smrtelně nebezpečný, a to i v minimálním množství. Ujistěte se proto, že vám nemrznoucí směs nikde nenakapala a vyčistili jste od ní všechny skvrny. Raději nedovolujte ani na procházkách pít psovi z kaluže – ne každý ví, jak moc mu může napojení se z kaluže s nemrznoucí směsí ublížit. Jestli zaznamenáte, že pes chodí, jako by byl opilý a nezvykle často pije, okamžitě jeďte na veterinu. Rozhodují minuty.

Hlídejte kompost

Kompostování je super – navracíte do přírody to, co by jinak skončilo na skládce, ale psovi může požití kompostu ublížit. Obsahuje totiž tremorgenní mykotoxiny, které zvířeti způsobí neklid, hypertermii, hyperreaktivitu, lapání po dechu, slintání a zvracení. Konzumace rozkládajících se potravin může vést k závažným problémům s centrálním nervovým systémem, jako je nedostatečná koordinace, třes a záchvaty.

Houby – hledat, ale nejíst!

Podzim je skvělý na sbírání hříbků! Ale pokud si to myslí i váš pes, raději vyražte do lesa bez něj. Spousta hub je jedovatých, jak jistě víte, některé dokonce halucinogenní. Toxicita hub je dokonce tak nebezpečná, že psovi hrozí rychlá smrt. Ať už máte podezření, že čtyřnohý miláček slupnul bedlu, nebo muchomůrku, okamžitě ho vezměte k veterináři.

Jed na krysy

Ti, co nemají doma zdatné lovce v podobě kočky, řeší stahování se hlodavců dovnitř jedem. Ale ambice spolknout prášek mají samozřejmě i psi. I pro ně je jed velmi toxický. Ani čumák přivřený v pastičce není zrovna příjemná záležitost…

Halloween = čokoláda

Pokud holdujete americkému svátku zvanému Halloween (u nás Dušičky), jistě máte dům plný dětí a sladkostí. Nenechávejte je v dosahu psí tlamy, protože čokoláda obsahuje methylxanthin theobromin, který je pro psy nebezpečný. Čím menší pes, tím menší porce čokolády pro něj může být smrtelnou. Pokud začne zvracet, třást se nebo bude mít záchvat, okamžitě ho odvezte k veterináři. Zkuste předtím taky zjistit, kolik čokolády mohl sníst.

Tagy: