Brněnská Moria: U tajemných podzemních vodojemů si budete připadat jako v jiném světě

Bývalé vodojemy v Brně...

Brněnské vodojemy na Žlutém kopci jen tak tak unikly demolici. Jejich původní funkce byla totiž kvůli špatné kvalitě vody ukončena již před 26 lety. Pak se na ně zapomnělo, aby po čase opět získaly svou ztracenou slávu. Tento kousek tajemného brněnského podzemí se totiž vyplatí prozkoumat.

Podzemní palác z dvakrát pálených cihel tvoří bývalé rezervoáry vody pro obyvatele Brna. Jejich vznik se datuje k přelomu 19. a 20. století. Historické vodojemy pod Žlutým kopcem patří k osmi podzemním objektům, které můžete v Brně navštívit. Od roku 2019 jsou technickou památkou. Ale nebýt náhody, potkala by je před pár lety demolice. „Vodojemy sloužily svému účelu do roku 1997, pak se na ně tak trošku pozapomnělo. A až téměř po 20 letech začalo město přemýšlet, co s nimi. Už nikdo nevěděl, jak to dole vypadá. Ale objevila se skupinka nadšenců do brněnského podzemí. Vstoupili do něj, zdokumentovali ho a nadchli tím mysteriózním místem lidi. To místo je samo o sobě unikátní v celé střední Evropě, podobné stavby najdete jen v Anglii,“ vypráví Hana Bánovská, mluvčí Turistického informačního centra Brno.

Jako v jiném světě

Nejstarší vodojem navrhl londýnský architekt Thomas Docwra. Napájen byl vodou z řeky Svratky. Ta dál putovala do pisárecké čističky a z ní do domácností. Dnes by ale vzhledem k počtu obyvatel moravské metropole jeho kapacita zdaleka nestačila. „Obsah vody tohoto vodojemu je něco okolo 9 000 kubíků. Celé Brno by za jeden den spotřebovalo osm až deset takovýchto vodojemů,“ vypočítává zdejší průvodkyně Kateřina Vrkočová.

Ačkoliv nebylo úmyslem, aby vodojemy byly kdovíjakým architektonickým skvostem, je třeba přiznat, že už tehdy Dowcry dbal nejen na funkčnost, ale i na estetiku. „Stavba je unikátní architekturou, obrovským prostorem, takže většinou jsou návštěvníci unešení,“ říká průvodkyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za poklady do telčského podzemí. Původní sklepy se změnily v unikátní síť chodeb

Dole pod úrovní země se skutečně fantazii meze nekladou. Fanoušci filmů tu budou mít pocit, jakoby se ocitli v Morii z Pána prstenů nebo v baziliškově doupěti z Harryho Pottera.

Zkouška akustiky, součást prohlídky

V rámci prohlídek čeká návštěvníky výklad o transportu vody, technických zajímavostech i zkouška akustiky. „Aby nemuseli pokřikovat, vezmou průvodci tyč a zabouchají do trubky,“ předvádí Hana Bánovská v pořadu Prima Česko.

Ze tří vodojemů jsou nyní pro návštěvníky zpřístupněny dva. V příštím roce bude areál kompletní jak pod zemí, tak nad ní, slibuje mluvčí Turistického informačního centra Brno: „Aktuálně probíhá velká rekonstrukce ke zpřístupnění třetího betonového vodojemu a výstavba návštěvnického domku. V závěrečné fázi dojde i k úpravě povrchu, kde vznikne parčík pro veřejnost.“

Vyrazit sem můžete na šedesáti- nebo devadesátiminutovou prohlídku, vždy v pondělí, ve středu a v sobotu. Jen si zkontrolujte, že vstupenky jsou k dispozici. O brněnské podzemí je totiž podobný zájem jako třeba o vilu Tugendhat.

Tagy: