Jako ze 13. století: Osada u Knížské skály je splněný sen českého filmaře

Další díl pořadu Prima Česko nás zavedl do lesů, ve kterých se nad vesničkou Řenče na jižním Plzeňsku, ukrývá Knížská skála. Místo si pro svůj celovečerní film vybral začínající režisér Leoš Kastner a postavil na něm s pomocí přátel středověkou osadu.

Ticho, klid a silná magnetická energie. Knížská skála se nachází ve výšce 565 metrů nad mořem. Tvoří ji dvě skalnatá uskupení. „Já jsem se nedaleko v obci Řenče narodil, takže když jsem sháněl lokaci pro svůj nový historický film Zbojník, volba byla jasná. Rozhodli jsme se, že tu postavíme repliku středověké osady,“ vzpomíná Leoš Kastner, režisér a scenárista v pořadu Prima Česko.

Osada pro filmaře i turisty

Splnil si tak svůj sen z dětství a na místo, kde si jako malý hrál, se vrátil i s partou kamarádů, kteří mu s budováním vesnice ze 13. století pomáhali. „V deseti letech jsem poprvé viděl Robina Hooda s Kevinem Costnerem. Měli jste vidět obrovské montáže, jak stavěli zbojnickou osadu. A tehdy jsem si řekl, že něco takového chci udělat. Některé stavby jsou umístěné v korunách stromů,“ vypráví dále režisér a scenárista.

U Knížské skály najdeme dřevěnou strážní věž, roubenku, ale i kamennou pec s udírnou a dokonce i rotundu. „Tuhle zbojnickou osadu už stavíme čtvrtým rokem. Je naprosto fascinující, kolik nadšenců a mých kamarádů se projektu účastní. Bylo strašně náročné sem dostat materiál, ale stálo to zato. S výstavbou vesnice a hlavně kamenné pece pomáhal i David Vild,“ říká Leoš Kastner.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eliášova štola na jihu Čech připomíná těžbu stříbra. Lze se tu dotknout i krápníků

„Vzal jsem kámen, namíchal jsem si jíl, slámu, prostě jsem všechno slepil, postavil a funguje to,“ vykládá  scénograf David Vild a dodává: „Je to skvělý izolační materiál, zespoda není vůbec cítit, že by tam byl žár. Ale uvnitř už člověk ruku nenechá.“

Zdolávání některých míst je náročnější a důležité jsou pevné boty. Třeba při výšlapu na nejvyšší místo Knížské skály, které ve snímku Zbojník posloužilo jako střílna. Leoš Kastner chtěl svůj film natočit v co nejvěrnějších kulisách. A jeho nadšení sdílejí i ostatní. „Samozřejmě jsme dbali na tesařinu, aby to nějak vypadalo. Snažili jsme se co nejvíce přiblížit 13. století, jak tehdy stavěli,“ vypráví David Vild.

Lesní sídlo, které se stalo útočištěm vesničanů v celovečerním snímku Zbojník, na Knížské skále zůstane. „Film je dokončen, ale rozhodli jsme se, že to nezbouráme, zůstane to tady pro další generace a další návštěvníky,“ říká režisér. Návštěvníci se mohou podívat i na další stavbu, v současné době rozpracovanou, rotundu sv. Prokopa. „Vysvětí ji plzeňský biskup. Stěny budou přibližně tři metry vysoké,“ plánuje David Vild. Po dokončení by měla mít kamenná rotunda celkovou výšku 4,5 metru. „Je to opět dělané technikou kámen, sláma, jíl s tím, že člověk musí hledat pozice kamene, aby se neviklal,“ připomíná scénograf.

A kde tyto dokonalé kulisy a magické místo najdete? Nevedou sem žádné turistické značky, Knížská skála se tyčí v lese asi kilometr a půl za vesničkou Řenče na cestě do Únětic. A kdybyste náhodou netrefili, místní vám určitě ochotně poradí.

Tagy:
Robin Hood les film režisér Plzeňský kraj Česko filmař skalní formace Kevin Costner rotunda Řenče zbojník