Proč je obětí děsivého zemětřesení tolik? Roli hrála noc i kvalita staveb, vysvětlují experti

Když udeřilo na Turecko a Sýrii zemětřesení, většina lidí spala. I proto je obětí katastrofy tolik. Roli hraje také nedostatečná kvalita staveb. K tomuto závěru dospěli odborníci oslovení CNN Prima NEWS. Počet obětí přitom nejspíše v úterý dramaticky vzroste. Proč?

Noc, mráz i kvalita staveb. To jsou hlavní faktory, které určují a budou určovat, jak vysoký počet obětí nakonec bude mít série zemětřesení, která zasáhla Turecko a Sýrii. Těch je nyní více než tisíc, počet mrtvých bude ale zřejmě významně narůstat.

„Obětí je tolik, protože k prvnímu zemětřesení došlo v ranních hodinách, kdy většina lidí spala. Otřesy zasáhly severní Sýrii, oblast, která je 12 let sužovaná občanskou válkou. Místo je přecpané uprchlíky, kteří žijí v obydlích s porušenou statikou,“ vysvětlil Matyáš Zrno, šéf televizní zahraniční redakce CNN Prima NEWS, podle kterého je postižená oblast velká zhruba jako Česká republika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češka v Turecku popisuje ničivé zemětřesení: Máme pocit, že se stále klepe zem

Pro záchranáře budou klíčové následující hodiny, uvíznuté občany totiž musejí lokalizovat co nejdříve. „V noci přijdou mrazy, což může způsobit prochladnutí a smrt. Zítra proto počty obětí zřejmě dramaticky porostou,“ dodal.

Špatná konstrukce budov

Počet obětí ovlivňuje i kvalita budov v Turecku a Sýrii, sdělil CNN Prima NEWS profesor Jiří Máca, děkan stavební fakulty ČVUT.

„Existují tři faktory, které dohromady dávají seizmické riziko. Prvním je ohrožení, kdy se definuje pravděpodobnost výskytu zemětřesení. Dále je to expozice, tedy počet ohrožených staveb a lidí. Konečně je to zranitelnost, což je počet staveb, které jsou chráněny proti zemětřesení. Jak ohrožení, tak i expozice jsou zde velmi vysoké, budovy jsou velmi zranitelné,“ řekl.

Podle Máci se už nyní dají stavit budovy tak, aby s takřka 100procentní jistotou zemětřesení odolaly. V Evropě platí řada předpisů, které definují, jak takové stavby realizovat. V ochraně proti zemětřesení přitom paradoxně mohou vynikat i mrakodrapy.

Tagy: