Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel. Útočník ho během projevu střelil do srdce

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (67) byl převezen do nemocnice poté, co byl během politické kampaně v prefektuře Nara na západě Japonska postřelen

Atentát na japonského expremiéra

Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel, potvrdila nemocnice v prefektuře Nara, kam byl politik převezen poté, co ho v pátek postřelil atentátník. Abe utrpěl hluboká zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla jeho srdce. Příčinou smrti bylo vykrvácení, uvedl na tiskové konferenci jeden z lékařů. Útok již dříve odsoudil japonský premiér Fumio Kišida a mnoho světových politiků. Podezřelý se přiznal policii a vypověděl, že choval zášť vůči organizaci, s níž Abeho spojoval.

Abe byl přibližně v 11:30 místního času (3:30 SELČ) postřelen během politické kampaně v prefektuře Nara na západě Japonska. Místní hasičská stanice uvedla, že Abe byl zasažen na pravé straně krku a levé straně hrudníku, konkrétně levé klíční kosti. Politik krvácel a zkolaboval, byl převezen do nemocnice. Kišida na tiskové konferenci uvedl, že Abe je ve vážném zdravotním stavu. Média poté informovala, že expremiér zemřel.

„Je to barbarský čin uprostřed volební kampaně, která je základem demokracie, a je naprosto neodpustitelný,“ uvedl k atentátu Kišida.

Podezřelý zadržený po atentátu se přiznal, oznámila policie. Motiv jeho činu není jasný. Média muže označují jako bývalého člena námořních sil Tecuju Jamagamiho, který nebyl podle NHK s Abem spokojený a chtěl ho zabít. Agentura Kjódó s odvoláním na své policejní zdroje ale uvedla, že podezřelého k činu nevedla zášť vůči politickému přesvědčení bývalého premiéra. Jednačtyřicetiletý muž, který k útoku zřejmě použil podomácku vyrobenou zbraň později vypověděl, že choval zášť vůči nejmenované organizaci, s níž Abeho spojoval.

Abe byl nejdéle sloužícím japonským premiérem. V čele vlády stál v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi.

Čin odsoudilo mnoho světových politiků, včetně amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, australského premiéra Anthonyho Albanese či tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen.

„Jsem šokován odporným a zbabělým útokem na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Důrazně odsuzuji jakýkoli druh násilí, zejména politicky nebo ideologicky motivovaný,“ uvedl v prohlášení český premiér Petr Fiala (ODS).

Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron dříve prohlásili, že je útok hluboce šokoval. Moskva útok odsoudila a označila jej za otřesný čin a „teroristický akt“.

Profesor politologie na tokijské univerzitě Waseda Airo Hino uvedl, že taková střelba nemá v Japonsku obdoby. „Nikdy se nic podobného nestalo,“ řekl. Politické násilí je v Japonsku, zemi s přísnými předpisy o držení zbraní, vzácné. Téměř nulová tolerance podle odborníků přispívá k mimořádně nízkému počtu trestných činů se zbraní. Mezi několik málo výjimek patří brokovnice pro lov a sport. I v tomto případě musí budoucí majitelé absolvovat kurzy a složit písemné i praktické zkoušky či psychologické vyšetření, uvedl list The Guardian.

Tagy: