Zatímco svět bedlivě sleduje výkony svých sportovců, novináři v Tokiu objevili nečekaného hrdinu olympijských her – japonské nonstop obchody se smíšeným zbožím zvané „konbini“. Ty se ale vymykají všemu, na co jsou lidé zvyklí v Evropě nebo USA. Konbini totiž nabízí vše, co člověk potřebuje k přežití: teplé pokrmy, základní oblečení, toalety zdarma, internet, horkou vodu na nudle, bankomaty i poštovní služby. Navíc se nachází na každém rohu.
Třebaže je Tokio považované za jedno z nejlepších a nejbohatších gastronomických měst na světě, reportéři a sportovci, kteří přiletěli do Japonska na olympijské hry, musí gurmánskou tour po metropoli oželet.
Češi v Japonsku: Vondroušová všechny místní zaskočila. Chtěli Ósakaovou ve finále
Třebaže Češi žijící v Japonsku vnímali olympiádu spíše kriticky, první medailové úspěchy krajanů jejich postoj trošku obměkčily. Markéta Vondroušová se podle nich u Japonců zapsala jako přemožitelka Naomi Ósakaové, její úspěch je šokoval. Obavy a nespokojenost, které plynou především z pandemické situace, ale nadále přetrvávají, popsali oslovení Češi redakci CNN Prima NEWS.
Kvůli přísným pandemickým opatřením nemohli po dobu dvou týdnů opustit okolí svého ubytování a olympijského dějiště, k vyhlášeným restauracím se proto neměli jak dostat. Na rozdíl od sportovců navíc novináři nemají přístup k jídelně se širokým výběrem pokrmů. O to větší záchranu vidí právě v konbini, což je zkratka pro „convenience store“.
Tyto japonské obchody se smíšeným zbožím fungují 24 hodin denně a mnohé z nich jsou připojeny k hotelům, kde se reportéři i sportovci ubytovávají. Nepřetržitá otevírací doba ovšem zdaleka není tou jedinou výhodou, proč se na sociálních sítích objevila vlna pochvalných příspěvků, píše CNN.
S nadsázkou se dá říct, že pro mnohé se konbini řetězce jako 7-Eleven, Lawson nebo Family Mart staly hlavním zdrojem potravy. Nabízí nepřeberné množství trvanlivého i čerstvého jídla, od sendvičů a smažených kuřecích řízků či špízů po krabičky se salátem nebo syté japonské obědové balíčky „bento“.
Kombinací obědových bento krabiček je nepřeberné množství. Zdroj: Getty Images
Smažené kuřecí řízky na různé způsoby jsou stálicí ve všech konbini řetězcích. Zdroj: Getty Images
Japonské obědové bento krabičky jsou pro novináře i turisty často spolehlivou záchranou. Zdroj: Viet Tran
Vzácností není ani balení uvařené rýže, jednotlivě zabalené banány nebo balení jediného natvrdo vařeného vajíčka. Každý pokrm si navíc zákazníci mohou nechat ohřát v mikrovlnce, pro fanoušky instantních nudlí, kterých je v Japonsku požehnaně, je pak k dispozici horká voda zdarma.
Ve většině obchodů nechybí ani kávovar. V letním parnu mnohé novináře překvapila i sekce s teplými nápoji, které by ocenili spíše v zimě.
Nečekaná gastronomická senzace
Andrew Keh, sportovní reportér deníku The New York Times, věnoval gurmánskému fenoménu v konbini rovnou celý článek.
„Tisíce návštěvníků ze zámoří, kteří jsou odříznutí od tokijských restaurací, našli uspokojivé útočiště právě zde. Konbini jsou sama o sobě vlastním kulinářským světem, jsou plné bento krabiček, smažených pokrmů, suši, nudlí a dalších nejrůznějších komplikovaných jídel v plastových obalech,“ napsal ve své reportáži s tím, že „nonstop dostupné grilované kuřecí žaludky na špízu mu zachránily život“.
Everyone stuck in the Tokyo Olympic bubble is eating a crazy amount of convenience store food: https://t.co/XbctXheIVu
— Andrew Keh (@andrewkeh) August 1, 2021
O požitcích z konbini píšou i samotní sportovci. V úterý sdílela třináctiletá skateboardistka Sky Brownová – která ve středu vybojovala pro Velkou Británii bronzovou medaili – fotku plněné rýžové koule onigiri.
Na následujících příspěvcích neskrývala fascinaci nad poměrně běžnou japonskou svačinou. Jen se musela poprat s tím, jak ji správně rozbalit.
Den před bronzou medailí sdílela třináctiletá Sky Brownová na svém účtu na Instagramu fotografii onigiri ze 7-Eleven. Zdroj: Sky Brown/Instagram
Den před bronzou medailí sdílela třináctiletá Sky Brownová na svém účtu na Instagramu fotografii onigiri ze 7-Eleven. Zdroj: Sky Brown/Instagram
Podobný boj s onigiri musela svést i novinářka kanadské televize CBC, Anastasia Bucsisová. Na Twitteru sdílela video, jak se pere s obalem rýžového koláčku. Prakticky přes noc se z příspěvku stala virální senzace a tisíce Japonců se jí snažilo poradit, jak správně otevřít poměrně sofistikované balení.
Nakonec přispěchal i řetězec 7-Eleven, který zveřejnil videonávod. „Dnes bychom rádi ukázali zákazníkům ze zámoří, jak otevřít balení s onigiri,“ uvedla společnost na Twitteru. Druhý pokus už byl pro reportérku Bucsisovou o poznání lepší.
— セブン‐イレブン・ジャパン (@711SEJ) July 29, 2021
Ani její kolega z redakce CBC Devin Heroux nezůstal pozadu a více než týden baví sociální sítě svými dobrodružstvími z konbini. Jeho příspěvky o tom, co měl zrovna k večeři, paradoxně zaujaly více než jeho poznatky ze sportovních klání.
„Co bych si bez tebe počal. Po 18 hodinách psaní o olympiádě je ve 2:10 ráno stále otevřeno. Regály jsou doplněné,“ neskrýval svou fascinaci nad konbini.
7-11. What would I do without you.
— Devin Heroux (@Devin_Heroux) July 23, 2021
After 18 hours of Olympic coverage, 2:10am in Tokyo, the door still opens. The shelves restocked.
What a place. #Tokyo2020 pic.twitter.com/LPhJbVBrEn
Wednesday night fine dining.
— Devin Heroux (@Devin_Heroux) July 28, 2021
Clearly I’m developing favourites. Soy sauce rice crackers, soybeans and Hijiki seaweed and Pocari Sweat. Chicken tonight too.
But I’m really just here for the baked cheesecake. #Tokyo2020 pic.twitter.com/Wgvz3L2UMi
Večerky na steroidech
Neméně hlasitě si novináři chválí i zákaznický servis. Byť Japonci nevládnou příliš angličtině, vždy se snaží maximálně vyhovět. Oceňují i to, že pracovníci mnohdy sami od sebe nabídnou, že ohřejí jídlo v mikrovlnce, případně trpělivě rukama a nohama vysvětlují, co vlastně reportéři kupují za jídlo. Občas s Google Translatorem v mobilu vypisují alergeny, které jsou na baleních zmíněné jen v japonštině.
V celém Japonsku funguje více než 56 tisíc těchto provozoven. Pro zahraniční hosty jsou konbini zjevením nejen díky širokému výběru jídel, ale také skutečnosti, že se i na venkově nachází téměř na každém rohu. Obchody navíc nabízí prakticky všechno, co člověk potřebuje, a pro turisty se tak mnohdy stávají důležitým opěrným bodem na cestách.
Konbini jsou v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zdroj: Getty Images
V konbini zákazníci najdou nejen teplé jídlo a pití, ale i bankomat nebo záchody zdarma. Zdroj: Getty Images
V konbini jsou k nalezení i tiskárny, bankomaty a termínál na jízdenky a lístky na kulturní akce. Zdroj: AP
Regály s jídlem jsou doplňovány prakticky nepřetržitě. Zdroj: Getty Images
V regálech najdou třeba předplacené mobilní tarify, baterky, deštníky či kabely a powerbanky pro telefony. Nechybí ani základní kosmetika, lékárničky nebo čisté oblečení včetně vyžehlených košil, kravat a ponožek, což spíše ocení místní po dlouhých nočních tazích.
Kromě moderních automatizovaných toalet a internetu zdarma se zákazníci v konbini dostanou i k nonstop bankomatu s anglickým menu. Ve speciálním terminálu si mohou zakoupit rovněž lístky na kulturní události nebo jízdenky na vlak, k dispozici jsou také tiskárny a skener.
Pro Japonce samotné slouží konbini jako náhrada za internetové bankovnictví a poštu. Po nákupu si tam mohou rovnou vyřídit třeba účty za energie a odpad nebo si vyzvednout a odeslat balíček.
Onigiri japonské jídlo konzumované hlavně jako svačina nebo rychlé občerstvení. Zdroj: Getty Images