Svět filmu vyměnil za život obohacený vůní skvělé kávy

Káva je luxusní nápoj s výrazně aromatickou chutí. Její excelentní vyváženou chuť má v rukou pražič. Člověk, který se stará o proces pražení kávových zrn, při němž se mění nejen barva zrna, ale také se rozvíjejí její nejrůznější chutě. Pro Aleše Siřínka byla vždy káva největším koníčkem. Představovala únik ze světa, kdy se mohl na chvíli zastavit a být se svými myšlenkami úplně sám. Právě proto pozvedl svou zálibu na vyšší úroveň a stalo se z ní živobytí.

Pražení kávy

Aleš Siřínek je muž, který se vždy snažil živit prací, která jej naplňuje a baví ho. V každé činnosti, jež ho prováděla určitou částí jeho života, se snažil co nejvíc vzdělávat a posouvat, ať už se věnoval fotografování, filmování nebo pražení kávy. Fotografie a film sice naplňovaly jeho touhu po kreativitě, život však přináší změny. Svět filmu tak vyměnil za životní etapu obohacenou o kvalitní kávová zrna.

Aleš vystudoval procesní inženýrství a nějakou dobu pracoval jako strojní inženýr. Projektoval potravinářské linky. Díky této zkušenosti měl velice blízko k potravinám. Tuto zkušenost pouze obohatil o milovanou kávu a začal pražit kávová zrna. Hektický život v reklamě a u filmu vyměnil tedy za svou celoživotní lásku ke kávě a pořídil si vlastní malou pražičku. Prvotní myšlenkou bylo zajistit pro sebe a svou ženu dobrou kvalitní kávu. Hledal nejrůznější dodavatele zelené kávy a posléze se pustil do pražení kávy.

Ve své pražírně má italskou pražičku kávy, která se liší od moderních plechových pražíren. Jejím základem je plynový hořák. Celý sloup, na kterém je pražička postavená, je vyložený šamotem. V moderních pražírnách jsou hořáky umístěné přímo pod bubnem. V této italské pražičce se vzduch ohřívá mimo pražící buben. Principielně funguje jako horkovzdušná trouba, kde horký vzduch proudí šamotovými deskami a vstupuje zezadu do pražičky. Zde je i perforované čelo. Horký vzduch prochází hlavní částí, kde se káva míchá a vystupuje kouřovodem do cyklonu. Horký vzduch vystupuje komínem.

Než začne celý proces pražení, je nutné jednotlivé várky ve skladě navážit. Změří se vlhkost kávy, aby pan Aleš dokázal upravit správný proces pražení. Při pražení kávy se používají nejrůznější počítačové softwary. Je nutné sledovat jednotlivé parametry pražení jako např. teplotu zrn či teplotu spalin. Dále je možné sledovat návaznost v průběhu krok po kroku. Je možné přesně vědět, v jakém kroku se proces nachází v danou chvíli nebo, jak probíhalo pražení předchozí várky. Tím je možné jednotlivé várky opakovat tak, aby byly identické. Pro zákazníka je velice důležité, aby káva chutnala vždy stejně.

Kávu je nutné nejprve vysušit. Poté začíná hlavní proces pražení. Při vysypávání kávy z pražičky do karuselu, se teplota může pohybovat pouze mezi 180 °C až 220 °C. Právě na základě této teploty docílíme u kávy přesně toho, čeho docílit chceme. Při chlazení kávy v karuselu je velice důležité, aby se kávová zrna dostala z původní teploty během pěti minut na teplotu nižší než 60 °C. Tento krok je důležitý pro vizuální vzhled kávových zrn. Tak musí být krásně matná. Kdyby nebyl dodržen krok rychlého ochlazování, vyšel by olej, obsažený v zrnech, napovrch a kávová zrna by pak byla lesklá.

Vychlazená káva se vysype do barelů a provede se ruční třídění. Vytřídí se zrna, která neodpovídají vizuální kvalitě. Zbylá kávová zrna se zabalí do sáčků. Aleš Siřínek vidí svou budoucnost velice pozitivně. Skupina lidí, kteří řeší kvalitu kávy, neustále roste. Navíc přibývá lidí, kteří si domů pořizují kvalitní stroje, aby si i doma mohli pochutnat na výborné kvalitní kávě. O svou budoucnost se tento muž rozhodně bát nemusí.

Tagy:
káva film vůně řemeslo pražírna pražič kávy pražení kávy