V západní Evropě letí covidová čísla vzhůru. Proč se Česku další vlna vyhýbá?

Testování na koronavirus

Prymula o deltakronu

Počty nově nakažených covidem letí v některých západních státech Evropské unie stále nahoru, Česko však nadále nástupu druhé omikronové vlny na první pohled odolává, situace však může být v reálu horší vzhledem k nízkému počtu provedených testů. Pozitivním údajem však je, že již nedochází k zahlcování nemocnic.

Covidová čísla byla v posledních týdnech v Česku stabilizovaná a v poslední době dokonce začala znovu klesat. Denní nárůsty již nepřesahují ani 10 tisíc případů. Problémem je však neustále klesající počet provedených testů. Lidé se totiž často spokojí s provedeným antigenním samotestem a na potvrzující PCR test již nejdou.

V okolních státech je však situace výrazně horší. Například v Německu se incidence pohybuje stále kolem hodnoty 1500 (v Česku přibližně 500) a denně přibývá i kolem 200 tisíc nových případů. Vysoká čísla zaznamenává také Rakousko či Nizozemsko.

Mezi okolními zeměmi je tak Česko se současným vývojem epidemie spíš výjimkou. „Doufám, že takto zůstaneme a nebudeme následovat Německo, kde dochází k eskalaci. Podobně jako v dalších evropských zemích,“ sdělil minulý týden ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podíl opakovaných infekcí na denních záchytech je podle něj dlouhodobě kolem 16 procent.

Vysoká virová nálož

Dušek proto apeluje na odpovědnost každého, protože stále existuje velké riziko se s nakaženými jedinci potkat. „Virus si udržuje v populaci neskutečně vysokou prevalenční nálož. Je velká pravděpodobnost, že potkáte nakaženého i v běžném životě,“ uvedl.

Přestože omikron většinou nezpůsobuje tak závažné průběhy jako jiné varianty koronaviru, nejedná se stále o žádnou „chřipečku“, což potvrdil také premiér Petr Fiala (ODS), který se aktuálně z nemoci léčí. „Ptáte se, jak mi je. Musím říci, že intenzita průběhu onemocnění covidem mne nepříjemně překvapila. Jsem plně očkovaný a nedokážu si představit, jaké by to bylo bez toho,“ napsal Fiala na sociální sítě.

Pozitivní čísla z nemocnic

Přestože je skutečný výskyt covidu v české společnosti kvůli nízkému počtu provedených testů jen těžko měřitelný, ten nejdůležitější údaj vzbuzuje optimismus. Počet hospitalizovaných se za týden snížil zhruba o sedm set, v pondělí bylo v nemocnicích 2105 lidí s covidem. V těžkém stavu je nyní 89 pacientů, na začátku minulého týdne jich bylo o dvacet více.

Počty hospitalizovaných klesají také v Německu, které přitom hlásí statisícové nárůsty počtu nakažených. Počty zemřelých sice u našich západních sousedů mírně stoupají, pohybují se však řádu několika desítek mrtvých denně, což je rovněž výrazně méně než u předchozích vln.

Tagy: