Je to nemorální. Izrael zakáže prodej kožešin, s výjimkou těch pro věřící

Izraelská ministryně pro ochranu životního prostředí Gila Gamliel představila novelu zákona, který by zakazoval prodej kůže a kožešin divokých zvířat. Podobný zákaz zatím platí jen v několika městech světa. Výjimkou budou kožešinové pokrývky hlavy ultraortodoxních židů.

„Kožešinový průmysl je příčinou smrti stovek milionů zvířat po celém světě a přináší nepopsatelnou krutost a utrpení,“ uvedla svůj návrh ministryně. „Používání kůže a kožešin divokých zvířat v módním průmyslu je nemorální.“ Dosud vydával povolení k dovozu a vývozu kožešin izraelský Úřad pro správu parků a přírody. Díky novele zákona z roku 1976 by tak povolení k prodeji kožešin směla být vydávána jen pro účely „náboženství, náboženských tradic, vědeckého výzkumu či vzdělávání“.

Výjimka se tak bude týkat i ultraortodoxních židů, kteří nosí zvláštní pokrývky hlavy z kožešin sobolů a lišek, zvané štrajmly. Takový klobouk může vyjít i na více než sto tisíc korun a na výrobu jednoho štrajmlu mohou být použity kůže až třiceti zvířat. Nejčastěji se dováží z USA či Ruska. Za ukončení používání pravé kožešiny bojují i někteří rabínové. Již v roce 2013 se k tématu vyjádřil ultraortodoxní rabín Šlomo Pappenheim, který svou komunitu vyzval k nahrazení tradičních štrajmlů za umělé kožešiny. Podle něj jsou kožešiny projevem utrpení zvířat a jako takové odporují Tóře.

Podle průzkumu izraelské zvířeckoprávní organizace Animals Now se osmdesát šest procent Izraelců shodlo na tom, že zavírání zvířat do klecí a jejich zabíjení kvůli kožešině je nepřijatelné. Navzdory podpoře veřejnosti se však zákaz prodeje kožešin nedaří prosadit již od roku 2009. Za porušení nového zákona může hrozit až jeden rok odnětí svobody či pokuta ve výši půl milionu korun. Zákaz prodeje kožešin v současné době platí jen v několika městech – jde například o Los Angeles, San Francisco či Sao Paulo. Podobný návrh bude v dohledné době zřejmě projednáván i ve Velké Británii.

Tagy: