Je to podraz, teď ochromíme huť, reagují odbory na odklonění miliardy z Ostravy

První vysoká pec v Nové huti (dnes Liberty Ostrava) byla zapálena v lednu 1952. Současný majitel oceláren se šesti tisíci zaměstnanci Sandžív Gupta ale může být tím, kvůli komu pece navždy zhasnou. „Na protest ochromíme provoz huti, první demonstraci svoláváme na středu,“ říká pro CNN Prima NEWS šéf odborů v Liberty Petr Slanina.

Tento pátek totiž majitelé Liberty porušili slib, že z Ostravy nevyvedou miliardu korun uloženou v emisních povolenkách. Do sesterské ocelárny v Rumunsku nicméně povolenky v pátek poslali, což vedení Liberty označilo za výhodnou transakci, kterou promění ve finanční odměny zaměstnancům.

Slib, že povolenky zůstanou v Ostravě, padl 16. dubna. A to dokonce v přítomnosti premiéra Andreje Babiše, který narychlo přijel do Ostravy. Zůstal ovšem jen v ústní podobě, proto odboráři odmítli zrušit stávkovou pohotovost a žádali písemné potvrzení dohody.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Petr Slanina přesto ještě ve čtvrtek 29. dubna zůstával mírným optimistou. A pro CNN Prima NEWS prohlásil, že majitel huti do konce dubna transakci neprovede. „Technicky je to už nemožné,“ byl přesvědčen. Sesterská huť v rumunském Galati totiž povolenky nutně potřebovala právě do konce dubna.

Ve středu demonstrujeme

Sliby jsou chyby, v pátek už byly povolenky na Balkáně. „Bohužel, je tomu tak. Vyvedení povolenek pro milion tun emisí za miliardu korun se stalo reálnou skutečností. Na porušení slibu musíme rázně reagovat. Chystáme výzvu k zaměstnancům, aby ochromili firmu, a svoláváme demonstraci na středu 5. května ve dvě hodiny odpoledne před ředitelství Liberty,“ plánuje Slanina.

Nálada mezi hutníky je mizerná od počátku března, teď se ještě vystupňuje. „Celá huť jde do h***lu, zavčasu si musím hledat jinou práci. Až to tady krachne, pro šest tisíc lidí nebude na Ostravsku dost práce,“ přemítal dělník z ocelárny ve čtvrtek 29. dubna. Po ranní směně si skočil na pivo před obchod u Jižní brány Nové huti.

V chumlu dělníků zaznívala svědectví, že fabrika už má vážné problémy s dodávkami vstupního materiálu. „Gupta nemá hotovost a na dluh mu už nikdo nechce dát,“ tvrdili třeba chlapi z údržby.

Není z čeho robit, chybí i elektrody

„Není z čeho robit, není nic, nejsou náhradní díly, nemáme ani elektrody na svařování,“ prohlásil další z dělníků. Pokud chceme, aby mluvili upřímně, musíme jim ale zaručit anonymitu. „Nejsou už ani ty blbé šrouby,“ doplnil kolega. V tu chvíli z Jižní brány vyjel rumunský kamion a hutnící vtipkovali: „Vidíte, už si odvážejí ty povolenky.“ Všichni se zasmějí, už v pátek se ale ukázalo, jak se trefili.

Britský majitel indického původu Sandžív Gupta nechal povolenky za miliardu korun skutečně vyvézt z oceláren Liberty Ostrava do hutí v rumunském Galati. „Jsou to k***y,“ slyšíme o den později na stejném místě. „Jasně že půjdu na tu demonstraci,“ slibuje další z hutníků. Kamarád ho okřikne: „A co s tím teď zrobíme, když budeme stávkovat? Zkrachuje to tady o půl roku dřív, než když budeme makat dál.“

Středeční demonstrace před ředitelstvím Liberty zřejmě poklidná nebude. Když po úpadku OKD Zdeňka Bakaly vtrhli havíři do ostravských ulic, vnikli násilím i do centrály těžařů.

Jaká je role povolenek

Ocelárna v rumunském Galati potřebovala získat emisní povolenky do konce dubna, ty své loni prodala. Bez nich by ale nemohla pokračovat výroba, anebo by si fabrika musela koupit nové při aktuální ceně 46 eur za tunu. Nabízelo se tak řešení, že se do Rumunska převedou nevyužité povolenky z Ostravy.

Původně je ale měla ostravská fabrika využít k financování nezbytné modernizace, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny. „Využití emisních povolenek pro modernizaci huti je navíc součástí dohody skupiny Liberty s naší organizací uzavřené v době koupě,“ uvedli odboráři.

Gupta přitom několikrát zopakoval, že povolenky nepoužije nikde jinde než v Ostravě. Převedení do Rumunska neprojednal ani s dozorčí radou firmy, což byla jeho povinnost. Hutníci před Jižní branou si neberou servítky, velmi často používají i nekorektní nadávky s xenofobním podtextem.

„Indové jsou jak cigáni. Něco slíbí, a zároveň vám z kapsy vytáhnou šrajtoflu,“ zaslechli jsme. „A ten bordel všude, to je tady jak v Indii, nikoho nenapadne to tady uklidit,“ stěžuje si jeden ze členů ochranky na Jižní bráně, u které se opravdu válí hromada odpadků.

Co na to vláda?

Sandžív Gupta se do vážných ekonomických problémů dostal v únoru, když skončila v insolvenci britsko-australská společnost Greensill Capital, tedy největší finančník Guptova globálního ocelářského impéria GFG Alliance (Gupta Family Group). Gupta se sice snažil získat pomoc britské vlády, ta finanční podporu odepřela kvůli některým nejasným transakcím GFG. Pozastavený tok peněz do Guptovy globální společnosti se tak musel dříve či později promítnout i do stability ostravských oceláren Liberty.

Paradoxní je, že ostravské huti se podle výsledků hospodaření zatím dařilo. Za první čtvrtletí Liberty zvedla výrobu meziročně o dvacet procent. A v lednu i březnu přesáhl objem výroby oceli 200 tisíc tun, což byla nejvyšší měsíční výroba od roku 2016. Ke dnu jde ovšem celá Guptova nadnárodní skupina GFG, která v deseti zemích světa zajišťuje práci pro 35 tisíc lidí, ostravský podnik z ní nelze vyčlenit.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pátek na Twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda. Zajímavý bude postoj Andreje Babiše, který v Ostravě dostal už výše popisovaný slib, že povolenky do Rumunska nezamíří.

Obavy mají i regionální politikové, sotva se kraj vyrovnal s útlumem uhelného průmyslu, může skončit na pracovních úřadech 6 tisíc zaměstnanců z huti. S ukončením výroby přijdou o práci i další asi 4 tisíce zaměstnanců dodavatelských firem, ale poklesne i životní úroveň v hutnických rodinách. Problémem mohou být třeba nesplacené hypotéky.

Vedení huti: Jsou to dezinformace

Ve chvíli, kdy odbory zveřejnily informace o vyvedení povolenek, mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková řekla CNN Prima NEWS, že stanovisko firmy bude známo až odpoledne. Po páteční třetí hodině vedení hutě označilo informace odborů i ministryně Maláčové za pochybené. „Společnost se důrazně ohrazuje proti těmto dezinformacím,“ oznámila Dvořáková. „Dnes byla transakce provedena za nových parametrů, které jsou bezpečné a velmi prospěšné. Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti Liberty Galati, a to za hotové peníze.“

Okamžitý zisk pro Liberty Ostrava z této transakce je podle mluvčí 260 milionů korun (10,05 milionů USD). „A bude použit zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí společnosti. Zbylá část bude použita na budoucí investiční projekty,“ dodala mluvčí.

Krach bude bolet, ale přinese čistý vzduch

Vedení huti slibuje dárek k sedmdesátinám, aby oslabilo středeční demonstraci. Případný pád Liberty bude sice pro Ostravu bolestný, ale obyvatelé města, kteří v ocelárnách nepracují, ho také přivítají. A těch není málo, minimálně 280 tisíc.

Ocelárny totiž stále patří k největším znečišťovatelům v regionu. Podle dlouhodobých výzkumů Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR mají podíl na smutném faktu, že průměrný věk v Ostravě je nižší než ve zbytku republiky, za což může například rakovinotvorný benzo(a)pyren unikající z koksovny v areálu Liberty (a také z koksovny František u centra města, kterou vlastní jiný majitel).

Okolí huti leželo i tento týden pod smradlavou pokličkou smogu, kterou by pád oceláren navždy rozptýlil. Ostrava se tak na úpadek Nové huti dívá z různých úhlů, a všechny nejsou jen pesimistické.

Tagy:
demonstrace znečištění ekologie stávka Ostrava Rumunsko Andrej Babiš Jana Maláčová CNN Prima NEWS odbory Barbora Černá ovzduší ocelárny Liberty Sandžív Gupta Petr Slanina GFG Alliance Gupta Family Group GFG Greensill Capital Radim Šrám Liberty Steel Ostrava pec