Jeden z Čechů zapojených do pašování více než čtyř tun drog promluvil. Šéf gangu stále uniká

Gang pašoval do Česka tuny kokainu, obžalovaný promluvil.

Gang pašoval do Česka tuny kokainu, obžalovaný promluvil

Tři a půl tuny hašiše a přes tunu kokainu dokázal z Jižní Ameriky do Evropy převézt mezinárodní gang pašeráků drog, jehož součástí bylo i jedenáct Čechů. Jedna z přepravních cest vedla přes Česko – překladiště bylo v Liberci. Hlava české odnože mezinárodního gangu ale spravedlnosti stále uniká.

Případ teď míří k soudu. Hlavním organizátorům byznysu, který vynášel miliardy, teď hrozí až osmnáctileté tresty vězení. Mezi obžalovanými jsou také dva bratři, kteří podnikali v mezinárodní přepravě. Jeden z nich je stále ve vazbě, druhý poskytl rozhovor reportérovi CNN Prima NEWS. Prohlásil, že o ničem nevěděl, přestože oba pracovali ve stejném spedičním areálu.

„Problém byl hlavně v tom, že se to všechno mělo odehrávat tady. Byli jsme do toho zataženi všichni s tím, že jako rodina bychom o tom měli vědět, což není pravda,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Seniorku v Kladně srazil zdrogovaný řidič autobusu. Přišla o nohu

Loni v listopadu vtrhla do jeho domu zásahová jednotka. „Vůbec si nebrali servítky, nikdy nezapomenu na chvíli, kdy mířili samopaly na celou moji rodinu,“ svěřil se muž obžalovaný z legalizace výnosů trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Státní zástupkyně ani policisté ale jeho slovům, že o ničem nevěděl, nevěří. „Každý se může hájit způsobem, jaký uzná za vhodný,“ řekla stručně žalobkyně Petra Pazderková.

„Drogy putovaly ve většině případů z Jižní Ameriky nebo z Blízkého východu do Evropy, zásilky byly obvykle proclívány v Bratislavě a poté zamířily do Česka, konkrétně do Liberce. Odtud pak byly v kamionech rozváženy do celé Evropy,“ popsala žalobkyně s tím, že cest bylo několik, ne všechny zadokumentované převozy drog tedy šly přes českou větev mezinárodního gangu.

Obžalovaný muž popsal, že vše se mělo odehrávat v noci, přesto to nikomu nepřišlo podezřelé. „Já se to opravdu dozvěděl až z policejního spisu. Tady se běžně překládá ve dne v noci, přiveze se zboží, ze dvou kamionů se složí do jednoho, protože míří do cílové destinace. Takže pokud tady brácha něco překládal, nepřišlo to nikomu divné,“ tvrdil.

Pašeráci drogy ukrývali mezi nejrůznější zboží a komodity. „Byly mezi žulovými deskami, v železné rudě, ale i v zásilkách banánů nebo tuňákových konzerv,“ přiblížila Pazderková. Obžaloba směřuje i na spediční firmu z Liberce, jejíž kamiony vozily drogy po Evropě. O tom, jak sofistikovaná byla logistika drogových zásilek, svědčí i fakt, že do Liberce putovaly právě přes zmíněnou Bratislavu. Tam při proclení pomáhal vše „přikrýt“ celník, který je teď jedním ze stíhaných ve slovenské větvi celé kauzy.

Kováč patří mezi nejhledanější zločince Evropy

Hlavnímu organizátorovi výnosného drogového byznysu v Česku se ovšem podařilo policistům uniknout. Vilém Kováč z Jablonce nad Nisou už rok patří mezi nejhledanější zločince Evropy. „Je ozbrojený a nebezpečný,“ píše se o něm na webu eumostwanted.eu. Jak se mu podařilo vyklouznout z policejních sítí, není jasné. Zřejmě ho někdo varoval. Zásahová jednotka, která si pro něj před rokem přišla brzy ráno do řadové vilky na okraji Jablonce nad Nisou, ho doma nezastihla. Detektivové zatkli pouze jeho ženu, která je podle informací CNN Prima NEWS stále ve vazbě.

„Hlavní zadavatel drogových zakázek – obviněný cizinec, je ve vazbě v Německu. Vilém Kováč, který je obžalovaný z organizování rozsáhlé drogové trestné činnosti, je však stále na útěku. Policie vyzývá veřejnost, aby pomohla s pátráním. Pokud muže poznáváte a víte, kde by se mohl skrývat, prosíme o zprávu na linku 158,“ uvedla Lucie Šmoldasová, mluvčí Národní protidrogové centrály.

Devětačtyřicetiletý Kováč je podle Šmoldasové obviněn z toho, že dalším mezinárodním zločineckým skupinám poskytoval logistiku a neoprávněně přechovával narkotika, a to díky organizované zločinecké skupině, kterou kolem sebe postupně vybudoval. „Minimálně od roku 2018 v Liberci v podstatě vedl drogový velkosklad. Podle zjištění kriminalistů také dokázal poskytnout spediční firmy, které přepravovaly zboží se stovkami kilogramů kokainu nebo hašiše,“ doplnila mluvčí.

„Zločinecká skupina měla strukturu podobnou byznysovému prostředí, kde jednotlivé skupiny a překupníci navázali přeshraniční vztahy a měli pod kontrolou celý řetězec – od organizování obřích zásilek drog až po distribuci v Evropě i jinde,“ uvedl Europol. Podle policejní organizace tato skupina působila v Litvě, Lotyšsku, Česku, Polsku, Francii, Německu a na Slovensku.

„Zločinci umějí dobře spolupracovat bez ohledu na hranice – a operace jako tato ukazují, že justiční a policejní orgány to dovedou rovněž. Úspěch této operace dokládá, jak účinné a dalekosáhlé mohou naše akce být, když spojíme síly,“ prohlásil už před rokem ředitel odboru závažného a organizovaného zločinu Europolu Jari Liukku.

Podle Europolu zatkla policie při obřím mezinárodním zátahu loni v listopadu v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelých ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz. Kromě Česka zadržela devět podezřelých ve Francii a sedm na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dočká se jedna z největších záhad britského zločinu rozuzlení? Vrah pomáhá dceři oběti

Tagy: