Jednou bude předpis i na držení tužky. Poslanci kritizují zákon o předjíždění cyklistů

Předjíždění cyklistů

Pravidla o cyklistech rozdělují politiky

Vyloženě proti zákonu o 1,5metrovém rozestupu při předjíždění cyklistů se postavilo jen osm poslanců napříč politickým spektrem. Přes 40 se jich zdrželo. Jednou z jejich výtek bylo, že se opatření o předjíždění cyklistů bude špatně vymáhat.

„Předjíždění cyklistů ve vzdálenosti metr a půl považuji za totální diskriminaci. A ptám se, je to metr a půl od centra kola, nebo od lokte cyklisty?“ poznamenal Jaroslav Holík (SPD). Sám se hlasování zdržel. „Přiznám se vám, předjížděl jsem tento víkend člověka na kole. Trvalo to půl kilometru. A přiznám se, myslel jsem na vás. Ale ty myšlenky nebyly hezké,“ pokračoval Holík.

Nový zákon pak hájil jeho překladatel Petr Dolínek (ČSSD). „Zákon nemá být šikanózní. Není to o tom, že by někdo někde za rohem natáčel řidiče. Tím prvním cílem – primárním, je bezpečnost na vozovce,“ podotkl.

Negativně reagoval Marek Benda (ODS). „Nejsem fanouškem těchto gumových opatření,“ mínil.

Naopak souhlasně se k rozestupu mezi cyklisty a motoristy vyjádřil Ondřej Profant (Piráti). „Zákon upřesňuje to, co již dneska platilo. Když tam dáte něco jako přiměřené, všichni se vymlouvají, že neví, co to je přiměřené, a to se teď dělo. Byla spousta řidičů, která předjížděla velmi necitlivě,“ podotkl Profant.

Podle něj se lidé orientují a musí zvážit, jestli je silnice dostatečně široká, aby na ní šlo cyklistu bezpečně předjet. „Pokud tam nejde bezpečně předjet, opravdu to dělat nemají,“ podotkl.

Hlasování se pak zdržela Zuzana Ožanová (ANO). „Z původního návrhu vznikl konglomerát, který nemá obdoby. Je mi líto, že Sněmovna schvaluje věci, které jsou již v zákoně. Je mi líto, že jednou budu mít předpis na to, jak mám držet tužku,“ uzavřela.

Tagy: