Detaily brutální vraždy na Náchodsku: Zabije nás, báli se rodiče. Syn trpěl schizofrenií

Rodiče, které nedaleko České Skalice pravděpodobně zavraždil jejich syn, se o svůj život báli již delší dobu.

Pokračování případu dvojnásobné vraždy

Dvojnásobná vražda, která se stala v noci na sobotu nedaleko České Skalice, vyvolává kromě emocí také mnoho otázek. Muže a ženu usmrtil nejspíš jejich pětatřicetiletý syn, který podle informací CNN Prima NEWS trpí schizofrenií a podstoupil léčení, ze kterých se pokaždé vrátil k rodičům. Ti se podle místních už v minulosti báli, že je zabije.

Pravděpodobně má na svědomí smrt své matky a otce 35letý muž. Dvojice už prý jednou měla namále. „Chtěl napadnout rodiče, naštěstí tomu zabránili sousedi, když tam přišli na návštěvu. A tak si vybil vztek na jejich psovi, kdy mu uříznul i hlavu,“ uvedla známá rodiny Monika.

To už měl za sebou mít léčení. Chvíli po tomto incidentu absolvoval další léčbu. Poté se do domu rodičů vrátil. „Ale víte co. To byla chyba, protože už měl nějaké problémy, byl to schizofrenik,“ uvedli sousedé. O tom, že rodiče měli strach, hovořila i starostka obce Lhota pod Hořičkami Darina Kricnarová.

„Když zabil pejska, tak byli rodiče u mě na úřadě a říkali: ‚My se strašně bojíme, on nás jednou zabije. On to jednou udělá.‘ To bylo před dvěma lety,“ vzpomínala. A báli se ho i ostatní lidé ve vesnici, hlavně děti. Údajně vykřikoval nadávky, mluvil si pro sebe a často jezdil bezcílně autobusem.

„Dcera kolikrát volala, že je na zastávce, že je s ní. Tak jsem jí říkala, že pro ni přijedu, aby autobusem nejezdila, nedívala se na něj a nevšímala si ho,“ pokračovala starostka. Sousedé navíc uvedli, že se měl pokusit i o sebevraždu.

Proč by muž vraždil rodiče?

Podle odborníka osloveného redakcí CNN Prima NEWS mohlo jít o vraždu z afektu následkem hádky nebo výčitek. „Když se schizofrenici vrátí z léčení, tak se ví, že když se vrací do domácího prostředí, že to zvyšuje pravděpodobnost relapsu, to znamená návratu choroby,“ podotkl psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj se schizofrenici v Česku obecně zbytečně démonizují.

V České republice je něco kolem 120 vražd za rok, a ryze teoreticky by dvě procenta z těchto vražd měla připadat na schizofreniky. Ovšem do jaké míry za vraždu na Náchodsku může duševní choroba anebo napjaté vztahy v rodině, musí posoudit znalec.

„Zadali jsme znalecké posudky z oboru toxikologie, soudního lékařství, psychologie a psychiatrie,“ doplnila mluvčí policie Iva Kormošová. Pokud znalec zjistí, že obviněný muž v době spáchání trestného činu nebyl příčetný, nebude tím pádem trestně odpovědný.

Tagy:
vražda vyšetřování syn rodiče psycholog CNN Prima NEWS schizofrenie motiv Česko Jeroným Klimeš okres Náchod Česká Skalice duševní porucha Lhota pod Hořičkami