Tristní situace po povodni na Jesenicku: Lidé jsou bez pitné vody, nemají ani toalety

Kvůli povodněmi zničené kanalizaci nemohou lidé používat toalety.

Desetitisíce lidí nemůžou po povodních používat toalety

Desetitisíce lidí v oblastech zasažených povodněmi jsou stále bez pitné vody. Kvůli zničené kanalizaci navíc nemohou používat ani toalety. Některým také stále nefunguje elektřina. I proto žádají starostové obcí na Jesenicku prodloužení stavu nebezpečí.

Taková běžná věc jako otočit kohoutkem a napustit si sklenici vody je teď pro obyvatele Jesenicka a části Moravskoslezského kraje nedosažitelným luxusem. Novou jesenickou úpravnu vody vážně poškodila velká voda a lidé už teď vědí, že budou ještě týdny až měsíce chodit pro pitnou vodu k cisternám. „Měli jsme vytopené jen garáže, ale jinak jsou tady na tom lidé hrozně. My jsme vděční za to, že taháme jen vodu,“ popsala pro CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek Jeseníka.

ČTĚTE TAKÉ: Z domu zbyl rodině s dětmi z Jesenicka jen kráter. Teď hledá bydlení, hypotéku musí platit dál

Zcela nebo částečně zničená je na mnoha místech také kanalizace. „Voda neteče, na záchod nemůžete, takže chodíme do kýblů. V roce 1997 to bylo lepší, tohle je horší,“ uvedla hned v prvním týdnu po povodních obyvatelka Karlovic. „Žijeme jako ve středověku. Kdo to neprožil na vlastní kůži, tak tomu neuvěří,“ doplnila ji tehdy starostka obce Jana Helekalová.

Postižené obce teď poptávají mobilní toalety z celé republiky. Pomáhá třeba Člověk v tísni. „Dovezli jsme jich přes 40 a rozvezli je do okolních obcí. Jsou v Jeseníku, Kobylé, Písečné, Mikulovicích, České Vsi a Vápenné. K dispozici jsou pro všechny – pro hasiče, dobrovolníky, místní obyvatele,“ vysvětlil Dan Petrucha, koordinátor pro Jesenicko z Člověka v tísni.

Někde byly otevřeny i provizorní veřejné sprchy. Na mnoha místech zatím neskončily ani nejnutnější odklízecí a demoliční práce. Teprve pak bude možné začít s opravami inženýrských sítí. Vedení zasažených měst a obcí žádá prodloužení stavu nebezpečí. „Musí to povolit vláda. I když jsme ještě v předstihu a tento výjimečný stav nám platí do 14. října, tak jsme chtěli, aby ta žádost už byla projednána,“ nechala se slyšet starostka města Jeseník Zdeňka Blišťanová (TOP 09).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Začaly demolice po povodních na Jesenicku. S domem odešel kus duše, říká jeden z majitelů

Tagy: