Policisté jednali zbaběle. Nikdy jim neodpustím, říká učitel postřelený na škole v Uvalde

Postup policie při zásahu v texaské škole v Uvalde byl zbabělý. Uvedl to učitel, který byl postřelen, v rozhovoru s televizí ABC News. Osmnáctiletý Salvador Ramos tam 24. května zavraždil devatenáct školáků a dvě učitelky. Tragická střelba byla co do počtu obětí třetí nejhorší v USA za posledních dvacet let.

Ve třídě Arnulfa Reyese bylo v osudný den zavražděno všech 11 přítomných záků. Reyes, který pracoval jako učitel 17 let, vyučoval ve čtvrté třídě. Útočník ve dvou učebnách střílel více než hodinu, policie ale zůstávala na chodbě. „Měli neprůstřelné vesty, já neměl nic,“ zdůraznil pedagog.

V rozhovoru s ABC News popsal, že 24. května měl být hezký den na závěr školního roku, kdy děti dostávají různá ocenění. Když střelba začala, koukali jeho studenti na film. Učitele se pak začali ptát, co se děje. Řekl dětem, že neví, ale požádal je, aby se schovaly pod školní lavici a předstíraly že spí. Pak do učebny přišel útočník a začal střílet. Reyes byl postřelen a začal se řídit pokynem, který krátce před tím dal svým žákům. Když ležel v blízkosti lavice, slyšel, že do školy několik minut po zahájení střelby přispěchala policie. Trvalo to však ještě další hodinu, než policie vtrhla do třídy a útočníka zabila.

„Stále jsem se modlil, abych neslyšel své studenty mluvit,“ řekl Reyes v rozhovoru. Sám přitom očekával, že zemře. „Jeden ze studentů z té druhé třídy zakřičel: ‚Strážníku, tady jsme! Jsme tady!‘ Tou dobou už tam ale nebyli. Potom vrah vstal zpoza mého stolu, šel tam a začal znovu střílet,“ dodal učitel.

Nechali žáky vrahovi napospas

„Nikdy jim to neodpustím,“ řekl Reyes o policii, kterou viní z toho, že nechali jeho studenty vrahovi napospas. Jednání policie podle něj nelze ospravedlnit.

Po rozporuplných prvních informacích policie nyní tvrdí, že vrah byl ve třídě zabarikádovaný 77 minut, než zásahová jednotka vyrazila dveře a střelce zabila. Uvaldská policie za takové zpoždění čelí ostré kritice.

Děti průběžně hlásily oběti střelby. Vystrašení rodiče se snažili dostat do školy. Vyšetřovatelé tvrdí, že zprávy od dětí nebyly předávány policistům na místě, které čekaly na posily. Údajně se mylně domnívali, že mají víc času poté, co se střelec zabarikádoval v učebně.

Tragická událost znovu rozvířila v USA debatu o zpřísnění prodeje zbraní.

Tagy: