Jste borec, ocenil Landa Dostála. Chráníme spolu svobodu, pochvala mě těší, řekl Pirát

Daniel Landa pochválil právníka Ondřeje Dostála (Piráti) za to, že promluvil na nedělní demonstraci proti přijetí novely pandemického zákona na pražském Václavském náměstí. Mimo pódium jej dokonce nazval borcem, poté si podali ruce.

Demonstrace se zúčastnili zástupci SPD, iniciativa Chcípl PES, Daniel Landa, ale i senátorka Alena Dernerová (za STAN) či právník Ondřej Dostál (Piráti). Ten ve svém projevu mimo jiné kritizoval novelu pandemické zákona, kterou chce prosadit vládní pětikoalice, či omezování neočkované části populace.

„Pan ministr Válek slíbil, že zruší zákaz vstupu do restaurací pro neočkované. Doufám, že to dodrží. Zákazy škodí veřejnému zdraví, u dětí vedou k depresím a obezitě,“ řekl Dostál na pódiu. Za svá slova sklidil velký potlesk.

Dostála později pochválil i zpěvák Daniel Landa, jeden z nejvýraznějších kritiků protiepidemických restrikcí. „Jste borec,“ zaslechla reportérka CNN Prima NEWS Landova slova mířená na Dostála v zákulisí. Pak si podali ruce.

Neshody s Piráty

Dostál byl ještě před volbami kandidátem Pirátů na ministra zdravotnictví. Jeho rezervovaný postoj k očkování však příliš nekorespondoval s názory vedení strany. Dostál kvůli tomu také před časem skončil ve vládním týmu. Ze strany Pirátů i zbytku pětikoalice čelil často kritice za své příspěvky, které přidával na Twitter.

Ty několikrát sdílel právě i Daniel Landa. „S panem Landou se shodujeme na potřebě chránit svobodu a společnost před jakoukoliv formou segregace. V tomto smyslu mě pochvala od pana Landy těší,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Dostál.

„Jde o jeho soukromé iniciativy, které nejsou nijak spojené s Pirátskou stranou. Osobně mě velmi mrzí jeho účast na akcích i s některými lidmi, kteří jeho kolegům a kolegyním hrozí šibenicemi a vyhrožují jim fyzickou likvidací. Věřím však, že tento názor s nimi nesdílí,“ komentoval Dostálovu účast na demonstraci šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podle organizátorů se protestu zúčastnilo přes šest tisíc lidí. Po třech hodinách, kdy v horní části části Václavského náměstí pronášeli své proslovy zdravotní a právní experti, známé osobnosti i politici, se demonstranti vydali směrem na Pražský hrad, kde akce skončila.

Tagy: