Šetření na důchodech? Senioři teď padají do sociálního systému dávek, kritizoval Juchelka

Místopředseda poslaneckého klubu a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO)

K VĚCI (248)

Způsob, jakým chce vláda šetřit na důchodcích, je špatný. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO). I když se důchodovému systému může ulevit, senioři padají do dávkového sociálního systému.

Důchodová reforma ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je podle Juchelky nevyhovující a bude potřeba hluboká revize všech jejích parametrů. „Reálné příjmy důchodců za poslední léta klesají. Je to kvůli inflaci, ale i konsolidačnímu balíčku vlády. Již teď můžeme sledovat mírný trend, kdy padají do dávkového sociálního systému,“ řekl Juchelka.

ČTĚTE TAKÉ: Minimální mzda se příští rok zvýší, uvedl Jurečka. Prozradil částku i to, koho se změna týká

Jedním z klíčových parametrů, se kterým Juchelka nesouhlasí, je posun věku odchodu do důchodu. „My opravdu chceme zastropovat ten věk na 65 let. Přes to vlak nejede. S tímto pozměňovacím návrhem plánujeme jít na plénum Poslanecké sněmovny,“ sdělil Juchelka

V minulém týdnu se přitom vláda dohodla, že by se důchodový věk v Česku měl zvedat pomaleji, než původně důchodová reforma počítala. Posouval by se o měsíc ročně místo navrhovaných až dvou měsíců, dohodla se na změně koalice. „Preferuji variantu, abychom to zpomalili, aby tempo růstu nebylo o dva měsíce ročně, ale o jeden měsíc... toto byla jedna z věcí, kterou jsme v úterý probírali (na jednání koalice). Na tom máme koaliční dohodu,“ ujistil Jurečka.

Jurečka už dřív řekl, že po reformě by se mohl deficit pohybovat kolem jednoho procenta HDP. Pomalejší posouvání důchodového věku by ho zvedlo asi o 0,3 či 0,4 procenta HDP.

„Je o něco dražší... Zároveň ale vnímáme nějakou společenskou rovnováhu. Tohle opatření bylo nejčastěji v průzkumech veřejného mínění zmiňováno jako to, které lidé vnímají nejvíc bolestivě v reformě, o které ale jinak říkají, že ji chtějí. Je to kompromis, který vůbec neohrožuje původní cíl. Reforma přinese stabilitu a udržitelnost do budoucna a tuto drobnou úpravu si může dovolit,“ pronesl Jurečka.

(Ne)náročné profese

Dalším problematickým aspektem reformy je dle Juchelky vymezení tzv. náročných profesí. „Kolem toho je potřeba našlapovat velmi opatrně a musíme to řešit nějakou jinou formou, například zákonem. Je to spíchnuto horkou jehlou a skutečně to může poškodit jak zaměstnance, tak zaměstnavatele. Navíc je to krajně nespravedlivé a vyvolá to obrovské tenze mezi jednotlivými profesemi,“ řekl Juchelka.

Juchelka se domnívá, že vláda do důchodového systému vložila řadu položek, které do něj nepatří. „Klasický případ je výchovné. To průběžný systém prodražilo o 19 miliard korun. Já proti té pětistovce za vychované dítě nic nemám, nicméně se jedná o klasickou vyrovnávací sociální dávku, která tam nemá co dělat. Má jít z úplně jiné rozpočtové kapitoly,“ dodal Juchelka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čtvrtina domácností v Česku bojuje s penězi. Každý nečekaný výdaj znamená ohrožení

Tagy:
důchod Marian Jurečka práce politika KDU-ČSL vláda Česko Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod vládní politika