Čtvrtina domácností v Česku bojuje s penězi. Každý nečekaný výdaj znamená ohrožení

Zhruba čtvrtina českých domácnostní je finančně nestabilní.

Čtvrtina domácností na hraně

Zhruba čtvrtina českých domácností je finančně nestabilní a jakýkoliv větší výdaj je může ohrozit. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research. Nejohroženější jsou samoživitelé a senioři. Důvodem je pokles reálných mezd, vysoké ceny energií a vládní politika. S tím ale vládní politici nesouhlasí, prý klesají počty žádostí o sociální pomoc a v mezinárodním srovnání Česko není chudobou ohrožené.

Paní Michaela má dvou a půl roční dvojčata. Každý měsíc má v peněžence 16 tisíc. Její náklady na život jsou ale mnohem vyšší. „Nájem mám 18 tisíc měsíčně, děti mají ještě Sunar, jsou na plenách, samozřejmě jídlo a další potřeby, takže jedeme z mínusu do mínusu. Chtějí zvýšit školkovné z patnácti stovek na čtyři tisíce, takže mě to bude stát měsíčně osm tisíc,“ popsala svou situaci pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec zavádí novinku: Nabízí slevy v boji proti plýtvání. Podívejte se, kolik ušetříte

Rodin, které žijí takzvaně na doraz, je podle průzkumu společnosti PAQ Research asi čtvrtina. „Na podzim roku 2021 bylo takových domácností 16 procent. V létě 2022 jich bylo již o 10 procentních bodů více,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom PAQ Research Jakub Komárek.

„Stále více lidí se dostává na hranici, kdy nejsou schopni z měsíčních výdajů vyjít, protože žádné úspory nemají,“ doplnil Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Rodina s dětmi ušetří jen 2 500 korun měsíčně

Vládní politici uznávají, že poslední dva roky byly náročné, situace je ale prý nyní výrazně lepší. „V mezinárodním srovnání platí, že v České republice v rámci Evropy je nejmenší procento lidí ohrožených chudobou,“ argumentuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Chudnutí obyvatel je opravdu velmi razantní díky krokům této vlády a díky tomu, že neřešila například zastropování cen energií, které potom samozřejmě implikují další zvyšování například u potravin,“ kritizuje opoziční člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale žadatelů o příspěvek na bydlení a další podobné dávky ubývá.

Paní Michaela příspěvek na bydlení pobírá, na peníze se ale nemůže spolehnout, takže je pro ni těžké cokoliv ušetřit. „Nepřijdou vám peníze třeba půl roku, takže musíte jít opravdu do mínusu. Kdyby se mi rozbila pračka, tak nevím…,” krčí rameny.

„V průměru ušetří česká domácnost šest a půl tisíce korun měsíčně,“ doplnil ekonom Komárek. Rodina s dětmi ale odloží do pomyslného prasátka v průměru jen dva a půl tisíce korun měsíčně.

„Skutečně patříme mezi pět zemí na celém světě, kde je nerovnost nejnižší, na druhé straně v dávnější minulosti byl u nás ten podíl mnohem nižší,“ vysvětlila ve vysílání současný trend ekonomka Jana Matesová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny u benzínek v Česku jsou nejnižší ve střední Evropě. Experti očekávají další dobré zprávy

Tagy:
jídlo domácnost Marian Jurečka chudoba ekonomika bydlení Zbyněk Stanjura Člověk v tísni Daniel Hůle Česko Aleš Juchelka sociální dávky PAQ Research Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky příspěvek na bydlení ekonomika, obchod a finance sociální podmínky