Jurečka chystá reformu dávek. Kdo může a nepracuje, ať nejí, nastínil možné zpřísnění

Marian Jurečka byl hostem pořadu 360.

360° 17.8.2023

Sněmovna bude za čtrnáct dní projednávat legislativní návrhy, které se týkají zpřísnění podpory pro nezaměstnané, kteří se na úřad pravidelně vrací. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. V praxi tak prý hodlá zavést známé biblické rčení: „Kdo může pracovat a nepracuje, tak ať nejí.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí má za cíl ušetřit na podpoře v nezaměstnanosti. „Připravujeme celou reformu dávkového systému. Když to řeknu v jedné větě: Kdo může pracovat a nepracuje, ať nejí. To okřídlené a po staletí známé biblické rčení plánuji naplnit v praxi těmito kroky,“ uvedl ve vysílání Jurečka, který tak reagoval na slova stínového ministra Aleše Juchelky (ANO) ohledně „podfinancování“ ministerstva práce a sociálních věcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Juchelka: Vláda nedělá s inflací nic. Nehorázné, tradiční kolovrátek, reagoval Výborný

Jurečka v pořadu 360° rovněž vyzdvihl digitalizaci. V nejbližší době bude možné žádat digitálně o rodičovský příspěvek a v průběhu podzimu by podle něj mělo dojít i na přídavky na dítě a příspěvek na bydlení. „Nebude to jenom zjednodušení pro klienta, žadatele, ale pro celý úřad z hlediska vnitřní správy,“ zdůraznil.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka však na digitalizaci sociálních dávek nahlíží odlišně. „Každý z těch sociálních případů je jiný a potřebuje jinou péči, jiné ‚face to face‘. Ať už dávky v hmotné nouzi, nebo dávky státní sociální podpory skutečně nejsou nějaký e-shop, který si člověk vybere, naťuká z domu a de facto dostane,“ upozornil.

Dodal, že je třeba vzít v potaz to, k čemu úřad práce slouží, tedy poradenství, rekvalifikace či nabídka další pomoci v rámci sociálních služeb. Nastínil možná negativa digitalizace, která by mohla znevýhodnit důchodce či sociálně slabší, kteří nemají přístup k internetu.

Jurečka se proti slovům stínového ministra ohradil, řekl, že zjednodušení tří nejklíčovějších dávek umožní zjednodušit a automatizovat celý systém a spoustě lidí to ušetří čas. Zároveň tak zbyde více prostoru pro ostatní klienty, kterým se úředníci budou moci věnovat osobně, aniž by byli pod tlakem.

SLEDUJTE TAKÉ: Jurečka přiblížil změny v rodičovském příspěvku. Maximální doba jeho čerpání by se mohla zkrátit ze čtyř na tři roky. Mluví se i o přidání 50 tisíc korun k novým 300 tisícům korunám, a to od ledna.

Tagy:
Marian Jurečka práce digitalizace sociální dávky Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky politika Aleš Juchelka nezaměstnanost