Jurečka nevzdává plán na zdanění bohatších. Přínos do rozpočtu nebude velký, řekl Stanjura

Šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nechce vzdát svého plánu na zdanění bohatších lidí. A to i přesto, že přínos takového opatření do rozpočtu nebude velký, jak potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vážné neshody okolo změn v daních bude muset pět vládních stran vyřešit během jednoho měsíce. Někteří členové ODS totiž zvyšování jakýchkoli daní odmítají, dokud se neseškrtají desítky miliard na výdajích. Hledání miliardových příjmů do prázdné státní kasy pokračuje.

Aktuální výše daně z příjmů je po zrušení superhrubé mzdy 15 procent u příjmů do 160 tisíc za měsíc a 23 procent u příjmů překračující tuto hranici. „Stále navrhuji, abychom se zkusili vrátit k progresivnímu zdanění, které jsme tu měli. Myslím si, že je na místě se bavit o úpravě dnešní solidární daně. Například o těch třiadvaceti procentech nebo zvýšení počtu těch, co platí tuto daň,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

ČTĚTE TAKÉ: Budeme mít nejvyšší DPH v Evropě, zuří podnikatelé. Jak by vypadaly ceny po změnách?

Podle šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury by ale vyšší zdanění skupiny vydělávající nad 160 tisíc nemělo velký přínos. „Není to zdaleka tolik, kolik se očekává, protože nejvíc daní platí střední třída. To je největší opora systému,“ oponoval Stanjura.

Naopak větší daně pro ty, co vydělávají více, chtějí i Starostové. Přes sto tisíc si vydělají tři procenta zaměstnanců, tedy asi 100 tisíc lidí. Lidovecký návrh počítá se zdaněním 16 až 17 procent u příjmů do 80 tisíc měsíčně, 19 až 20 procent u výdělků mezi 80 až 160 tisíci a 28 procent u příjmů nad 160 tisíc za měsíc. Není to však jedinou možností.

Zdanění střední třídy

Další z variant, se kterou lidovci přicházejí, by vypadala tak, že by se zvedla daň všem, zároveň by se ale zavedla vyšší sleva na poplatníka. Lidé s nižším příjmem by si díky ní vyšší daň vykompenzovali. A ti s příjmem nad 160 tisíc měsíčně by na tom byli stejně jako před zrušením superhrubé mzdy.

Podobný pohled sdílejí i Starostové. „Jsme pro úpravu daně z příjmu fyzických osob, která zhruba z poloviny vrátí zdanění před zrušení superhrubé mzdy. Podmínkou je navýšení odpočitatelné položky na poplatníka tak, aby byl eliminován dopad na nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Vyšší daně ale nesou ekonomická i politická rizika. „V ekonomicky napjatých časech potřebujete nízké a jednoduché daně. Jedině ty zaručují, že je vyberete, že vám před nimi nikdo neuteče do zahraničí, nebude dělat daňové optimalizace. To byl návrh z roku 2006, který přinesl obrovský volební úspěch,“ zakončil bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý.

Tagy:
Marian Jurečka daně ministr financí STAN ODS KDU-ČSL Zbyněk Stanjura vláda Petra Fialy ministr práce a sociálních věcí