Kampaň kvůli proočkovanosti už měla začít. Včera bylo pozdě, tvrdí epidemiolog

Česko má objednanou vakcínu proti koronaviru pro 6,9 milionů obyvatel. Podle návrhu by jako první měli být očkováni lidé nad 65 let a vážně nemocní. Zpočátku se bude očkovat jen v nemocnicích a očkovacích centrech. Je vakcín dostatek? A dá se věřit antigenním testům? Na tyto a další otázky v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS odpovídal předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Epidemiolog Jaroslav Flegr v první části pořadu sdělil, že se chystá nová strategie plošného testování na koronavirus. Více informací se prý dozvíme ve středu. „O tom se jedná, nicméně to není tak utopistické a bombastické, jako prezentuje profesor Flegr. Rozhodně to nebude žádná rychlá PCR, je to prostě použití antigenních testů v širším měřítku a není to nic překvapivého, bombastického, rozhodně ne česká cesta. Je to naopak využití dostupných antigenních testů a jejich zpřístupnění a motivaci lidí, aby chodili na testování a nechali se testovat,“ vysvětlil Chlíbek.

Podle epidemiologa by se veřejnosti mělo vysvětlit, proč se mají nechat testovat. Pokud bude jejich test pozitivní a následně půjdou do izolace, tak by s tím mělo jít také to, že budou mít zaručeno, že dostanou plné peníze a nebudou mít krácenou mzdu na 60 procent. Jinak toho nikdy nedocílíme. Pokud se lidé budou mít možnost testovat třeba opakovaně a prokážou-li se negativním testem, tak pak by některé restrikce pro ně například nemusely platit,“ řekl Chlíbek s tím, že tato situace by mohla nastat až po Novém roce.

Česko podle systému PES nepřešlo zpět na stupeň číslo čtyři. Současná opatření se zatím zpřísňují. „Já sám za sebe bych se přimlouval přejít do čtvrtého stupně, nicméně v tuto chvíli se přijímají už taková opatření, aby se vybrala cíleně restrikce do míst, kde se ukazuje, že dochází k šíření nákazy,“ sdělil epidemiolog s tím, že kdyby se všechna opatření dodržovala tak, jak mají, nemuseli bychom se této situace vůbec dočkat.

PCR testy versus antigenní testy

Dospělo se k závěru, že kromě PCR testů se započtou i antigenní testy, čímž se změní strategie hodnocení. Podle Chlíbka je PES dominantně nastaven na provádění PCR testů. „Je potřeba přijmout skutečnost, že antigenní testy všude ve světě včetně Evropy mají stále větší význam a používají se v daleko větším měřítku než například PCR testy. Proto i u nás musí dojít k tomu, že antigenní testy musí být započítávány a musí být sledovány,“ uvedl epidemiolog. Vysvětlil, že pozitivity obou druhů testů se budou sledovat odděleně.

Během rozhovoru také padla otázka ohledně vakcinace. „Většina očkovacích látek pravděpodobně bude schválena pouze pro dospělé, i když první vakcína, která se tady asi objeví od firmy Pfizer, vypadá, že bude registrována pro osoby od šestnácti let, takže bude možné očkovat i část dětské populace. 6,9 milionů je dostatečné množství. Pokud bychom všechno, co máme objednáno, vyočkovali, tak bychom určitě dosáhli požadované 60procentní proočkovanosti,“ vysvětlil epidemiolog.

K proočkovanosti je důležitá kampaň

První očkovací fáze, která se pravděpodobně spustí počátkem příštího roku, bude ve vakcinačních centrech vybraných nemocnic. V zařízeních se nyní řeší skladovací možnosti, personál, ale i elektronický registr očkování, přehled vakcinací a reakce na ně. Zároveň se podle Chlíbka řeší například i přeprava očkovacích látek.

Podle epidemiologa je k dosáhnutí proočkovanosti důležitá kampaň. „Kdyby bylo po mém, tak bych kampaň spustil už před měsícem, včera bylo pozdě. Některé státní postupy bohužel jsou dost zkostnatělé a pomalé, že se musí vysoutěžit, kdo to bude mít na starost. Hrozí, že kampaň začne po Novém roce, to je z mého pohledu pozdě, ale je tady celá řada jiných subjektů a dobrovolníků, kteří jsou ochotni se do toho zapojit. Je potřeba využít právě i těchto lidí jako i zástupců průmyslu a obchodu,“ dodal na závěr Chlíbek.

Tagy: