Šmucler: Politik musí rozhodnout, zda zakáže starým lidem jejich možná poslední Vánoce

Roman Šmucler a Jaroslav Flegr

Roman Šmucler a Jaroslav Flegr o protikoronavirových opatřeních

Rizikové skóre systému PES je už třetí den ve čtvrtém stupni. Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jsou ale současná čísla v bezpečných vodách a vláda na základě jejich interpretace jen vyvolává zbytečnou paniku. Uvedl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové, kde odpovídal na otázky i evoluční biolog Jaroslav Flegr. Ten naopak očekává, že do dvou týdnů se Česko dostane na pátý, tedy nejvyšší stupeň PES.

Šmucler a Flegr se tentokrát v pořadu 360° Pavlíny Wolfové nesetkali přímo a prostor dostal každý zvlášť. 21. září, kdy přímo mezi sebou debatovali rovněž o opatřeních proti šíření koronaviru a zhoršující se pandemické situaci, Šmucler během vysílání odešel. Nesouhlasil totiž s Flegrovými předpověďmi, že Česko může mít až desetitisíce obětí covidu.

„Systém PES je v zásadě dobrý nápad. Jeho údaje by ale vláda měla mít hlavně pro své účely a nestrašit jejich pomocí veřejnost. I když číslo R teď stoupá, je to něco jiného při 15 tisících nakažených denně než při dvou,“ uvedl Šmucler ke způsobu, jak vláda se systémem pracuje.

Prezident České stomatologické komory také připomíná, že bychom měli vnímat koronavirus jako politické téma „Epidemiolog je tu od toho, aby nakreslil křivku, politik se pak musí rozhodnout, jestli zakáže starým lidem jejich možná poslední Vánoce, anebo je nechá riskovat jejich život,“ vysvětlil Šmucler, který nevidí mezi zavírací dobou hospod v osm nebo v deset hodin moc velký rozdíl. O Vánocích předpovídá zhruba o třetinu víc nakažených.

Flegr: Do 14 dnů budeme v pátém stupni

Naopak evoluční biolog Jaroslav Flegr se už o víkendu pro CNN Prima NEWS vyjádřil, že rozvolnění při přechodu do třetího stupně neměla vůbec přijít. Sám očekává, že pandemie se v Česku bude nadále zhoršovat a na těchto postojích setrval i v pondělním pořadu 360°.

Kritizuje antigenní testy, pomocí kterých chce vláda údajně systém PES obcházet. V nadsázce je dokonce přirovnal k těhotenským testům pro muže.

„Rozvolňování související se třetím stupněm PES způsobí masivní nárůst nakažených. Nejpozději do 14 dnů budeme v 5. stupni, pokud tedy ‚psa‘ nebudeme znásilňovat. Antigenními testy uměle srážíme pozitivitu testů. Když to ‚nepomůže‘, tak zahrneme i těhotenské testy u mužů,“ poznamenal ironicky Flegr. Podle něj má PES svůj smysl, jenom ho vláda musí dodržovat, nikoliv obcházet.

„Česko zatím nepřestoupí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, a to i kdyby bylo v úterý rizikové skóre nad 60 bodů,“ uvedl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V systému PES by přitom mělo platit, že pokud se index rizika přesune do horší fáze, v tomto případě čtvrté, a tři dny po sobě je stejný nebo vyšší, dojde ke zpřísnění pravidel, k čemuž se vláda zatím nechystá. I tak ale zavede několik přísnějších opatření, která budou platit od středy.

Dojde ke zkrácení provozní doby restaurací, hospod a barů, a to do 20 hodin, a také k zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti po celý den. Alkohol se nebude moci prodávat na vánočních trzích ani z okének restaurací. Ta budou muset zavřít spolu s celým zařízením.

Zároveň mají za porušení vládních nařízení hrozit vyšší pokuty. Dílčí novela krizového zákona počítá s výší 50 tisíc korun pro fyzické a tři miliony korun pro právnické osoby. Vláda chce, aby předlohu Sněmovna projednala ve stavu legislativní nouze.

Nový protikoronavirový plán

Evoluční biolog v pořadu také zmínil nový protikoronavirový plán, který by měl pomoci v boji proti covidu a který by měl být představen ve středu. „Pan premiér o tom ví. Půjde o originální třetí způsob ‚českého stylu‘. Testování bude jeho součástí, ale jiným způsobem. Bude zacílené na nejdůležitější část populace,“ prozradil.

Jaroslav Flegr také zůstává přesvědčen, že se situace bude zhoršovat mnohem dramatičtěji. Současná čísla jsou podle něj následkem znovuotevření škol. Dopady otevření hospod by měly přijít ještě později. „Kdybychom udělali tvrdý lockdown na několik dní v říjnu, mohli bychom dnes být v pohodě. Udělali jsme si to sami, protože jsme nechtěli dělat nepopulární rozhodnutí,“ dodal Flegr

Tagy: