I když hlavní houbařská sezona začne až za několik měsíců, najdou se i tací, kteří už teď nosí z lesů plné koše. Nynější počasí totiž vyhovuje jarním smržovitým houbám. Odborníci ale varují, že mohou být pro některé lidi jedovaté.
Déšť a nízké teploty jsou pro některé jarní druhy hub naprosto ideální. Mykolog Luboš Zelený z jihu Plzeňska chodí se svými syny do lesa i několikrát týdně. Jejich úlovkem bývá například kačenka česká. „Má takovou nožičku, která je lehce přirostlá k vrchu kloboučku a tvoří náprstek,“ uvedl Zelený pro CNN Prima NEWS.
V lesech ale lze najít i penízovku smrkovou a různé druhy smržů, to jsou teď nejčastější úlovky, které houbaři z lesa nosí a chlubí se jimi i na sociálních sítích. Sezona kačenky české je letos opravdu mimořádná. „Košíky plním už skoro měsíc v kuse. Tak co čtyři dny chodíme s kolegou a jeden košík nám zabere třeba, když najdeme dobré místo, hodinku, dvě,“ popsal houbař Dominik Mašek.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policie často hledá houbaře. Kvůli plným košíkům se zapomíná na bezpečnost, říká expert
Jarní houby jsou i velmi chutné a vhodné do omáček, bramboračky i pod maso. „Dají se i naplnit mletým masem, zapéct v troubě na 15 až 20 minut a je hotová výborná jarní delikatesa,“ řekl Zelený. „Nejradši si je dělám na pánvi. Rozpustit máslo, přidat houby, osolit, opepřit, zalít to nakonec smetanou,“ popsal jednoduchý recept Mašek.
„Musím upozornit, že kačenka je pro některé lidi jedovatá, protože na ni mohou mít alergii. Je dobré si k těm kačenkám čichnout, a pokud někomu nevoní, má být opatrný a dát si je raději v menším množství,“ upozornil člen České mykologické společnosti Oldřich Jindřich.
Najít je lze většinou ve světlých listnatých lesích pod osikami. A když nebudou houbaři úspěšní při hledání smržovitých hub, mohou mít štěstí už za měsíc, kdy v lesích začnou růst májovky. „Nebo závojenky podtrnky, což jsou výborné jedlé houby a pak už porostou první dubové hřiby a lišky obecné,“ doplnil Zelený. Hlavní houbařská sezona má vrcholit v polovině prázdnin.