Kadyrova namíchl útok u jeho mešity: Plně podporuji Palestinu. Její zemi zabral Izrael

Ramzan Kadyrov

Palestinci během útoku zničili i mešitu, kterou financoval Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov vyzval k ukončení konfliktu mezi Hamásem a Izraelem, a to poté, co jedna z palestinských raket zasáhla oblast poblíž Jeruzaléma s početným arabským obyvatelstvem a také druhou největší mešitou na území Izraele, kterou sám nechal postavit. Vyjádřil však podporu teroristické organizaci. Konflikt si doposud vyžádal více než tři tisíce životů. V zajetí zůstává 150 izraelských občanů a cizinců a příslušníci hnutí Hamás hrozí, že je brzy začnou popravovat, informovala CNN.

Kadyrov vyzval na sociální síti Telegram k ukončení konfliktu, avšak podporu přiznal organizaci Hamás. „Plně podporujeme Palestinu, protože její zemi zabral Izrael,“ prohlásil. Teroristé zdecimovali například oblast poblíž druhé největší mešity, kterou čečenský vůdce nechal vystavět se jménem svého otce, informovala CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Dívka se na festivalu v Izraeli ukrývala sedm hodin mezi mrtvými těly

„Palestinský lid neumírá sám. Od této chvíle nebude umírat sám. Budeme zabíjet a umírat, protože dnes jsme v národním hnutí za svobodu. Pracujeme na osvobození naší země,“ řekl člen zahraničního velení Hamásu Alí Barakeh. Teroristé z Hamásu momentálně drží 150 zajatců, kterým hrozí poprava. Palestinci jsou údajně na blokádu Gazy a odstřižení od elektřiny i potravin dobře připraveni.

„Vážení izraelští občané, zdůrazňuji, teprve jsme začali útočit na Hamás,“ pronesl k protiofenzivě izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Armáda Izraele se teď údajně snaží zcela zničit infrastrukturu Hamásu. Izraelské bezpečnostní složky uvedly, že Hamás doposud užil přibližně pět tisíc raket z celkových 20 tisíc, které jsou k dispozici. Od sobotního dne zemřelo více než tisíc Izraelců a dva tisíce Palestinců.

Na hranici s Libanonem se shromáždilo přibližně 10 tisíc izraelských vojáků. Obyvatelé začali před konfliktem utíkat od hranic na sever. „Vrátíme se, dá-li Bůh. Kéž jim Bůh pomůže,“ pomodlil se libanonský uprchlík Ahmad Jawad.

Mnoho lidí vytklo německému velvyslanci EU Svenovi Kühn von Burgsdorffovi paragliding, který sdílel před dvěma měsíci v Pásmu Gazy. Teroristé z Hamásu zvolili totiž paragliding jako způsob nepozorovaného vniknutí na území Izraele. „První paraglidový let v Gaze v historii! Co nám to dokazuje? Že tu můžete létat! Jakmile budeme mít svobodnou Palestinu, svobodnou Gazu, budete moct dělat to samé. A proto jsem to udělal, abych vám ukázal směr,“ projevil se na sociálních sítích Burgsdorff.

SLEDUJTE TAKÉ: Izraelská armáda v noci zasáhla více než 200 cílů v Gaze

Tagy: