Kalousek volá po otevření Pražského hradu veřejnosti. Není tam teď koho chránit, říká

Část veřejnosti usiluje o to, aby se prostory Pražského hradu znovu více otevřely návštěvníkům. K prosbě se přidal mimo jiné i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Lidé, kteří by chtěli v současnosti do hradního komplexu zavítat, jsou limitováni přísnými bezpečnostními kontrolami, striktní otevírací dobou některých objektů i omezenými možnostmi, jak si místo projít. Redakce CNN Prima NEWS oslovila ohledně tohoto tématu Kancelář prezidenta republiky, ta však nereagovala.

Prezident Miloš Zeman od konce listopadu, kdy ho lékaři po zhruba měsíci a půl dlouhé hospitalizaci pustili z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), pobývá na zámku v Lánech. Prezidentův režim je tam uzpůsoben jeho zdravotnímu stavu. O hlavu státu pečují lékaři z ÚVN i zdravotní sestry ze společnosti Senior Home Group. Je otázkou, jestli se Zeman vůbec do konce svého volebního období v roce 2023, na Pražský hrad vrátí.

Na Hradě příliš času netrávil ani před svou hospitalizací. V Lánech pobývá převážně už od letošního jara. Ve veřejném prostoru tak přibývají dotazy a prosby, zda by nebylo možné prostory největšího hradního komplexu na světě znovu více zpřístupnit veřejnosti.

Utahování šroubů od roku 2015

„Mám zdvořilý dotaz na Pražský hrad a Policii ČR. Je zřejmé, že až do konce svého mandátu bude prezident republiky působit na zámku Lány upraveném pro jeho zdravotní stav. Není tedy na místě otevřít Pražský hrad veřejnosti, když tam není koho chránit?“ ptal se na Twitteru Miroslav Kalousek.

Omezení průchodu Hradu začalo už v roce 2015. V létě následujícího roku pak začaly často kritizované celoplošné kontroly s rámovými detektory. Těmi musel projít každý návštěvník, rovněž byl prohledán členy ozbrojených složek, stejně tak i jeho zavazadla.

„Od té doby, co to zavedli, už tam nechodíme. Tvoří se tam fronty a je to nepříjemné. Objedou vás bzučákem, nahlížejí do tašek. Fakt přesně to, co chcete na nedělní procházce s rodinou,“ konstatoval jeden z kritiků na sociálních sítích.

Ještě více se Hrad veřejnosti uzavřel po vypuknutí koronavirové pandemie. Až do letošního jara byly i venkovní prostory komplexu prakticky nepřístupné. Jisté uvolnění nastalo na začátku dubna. Tehdy se část prostorů veřejnosti opět otevřela, konkrétně hradní zahrady a část Jeleního příkopu. Dočasně také skončily plošné bezpečnostní kontroly, které nahradily kontroly namátkové.

V květnu se ale situace opět vrátila do starých kolejí. Hrad sice zpřístupnil další místa v komplexu, ale zároveň znovuzavedl celoplošné vstupní kontroly. Podle policie je důvodem bezpečnostní situace v Evropě i ve světě. I bez přítomnosti prezidenta je totiž místo považováno za rizikové, a to například v souvislosti s možným teroristickým útokem.

Rádi vás přivítáme, hájí se Hrad

„Vstupy do areálu Pražského hradu střeží Policie ČR a Hradní stráž. Policisté jsou oprávněni vás vyzvat, abyste se podrobili osobní bezpečnostní prohlídce. Odmítnutí bezpečnostní prohlídky je důvodem pro zamezení vstupu do areálu,“ stojí v současných bezpečnostních opatřeních Hradu.

Některá prostranství jsou navíc limitována striktní otevírací dobou. Takzvané návštěvnické objekty, mezi které patří například katedrála svatého Víta či Zlatá ulička, zavírají během letní sezony v pět hodin odpoledne a během zimní sezony už ve čtyři.

Tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky na ani jeden z dotazů CNN Prima NEWS ohledně budoucího fungování prostoru Hradu nijak neodpověděl. „Můžete nás navštívit, my vás rádi přivítáme. Pražský hrad je otevřený denně, otevírací doby návštěvnických objektů naleznete na našem webu,“ reagoval Hrad na kritiku na Twitteru.

Tagy: