Kam s volebním odpadem? Hlasovací lístky vážily celkem 110 tun, zbylé je třeba zlikvidovat

Likvidace voleních lístků podléhá přísným předpisům.

Co s volebními lístky

Likvidace použitých i nepoužitých hlasovacích lístků po právě skončených eurovolbách podléhá přísným pravidlům. O jejich náležitou skartaci či spálení se starají jednotlivé obecní úřady. Pro letošní volby do Evropského parlamentu bylo v České republice natištěno 10,8 milionu sad hlasovacích lístků, což činí přes 110 tun papíru, zjistili reportéři CNN Prima NEWS.

Náklady na tisk hlasovacích lístků se pohybují v milionových částkách. „Celkové odhadované náklady ministerstva vnitra na zajištění tisku včetně kompletace a distribuce jsou přibližně 136 milionů korun,“ upřesnil mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

ČTĚTE DÁLE: Vítězem je nepochybně ANO, uznal Fiala a gratuloval Babišovi. Nejsme nadšení, přiznal

Radniční sklady v řadě měst a obcí po celé zemi jsou krátce po skončení voleb naplněné hlasovacími lístky. Ty je třeba zlikvidovat. Oslovení respondenti se v názorech na likvidaci lístků nedokázali shodnout. Navrhovali buď vyhození, anebo spálení v kamnech.

„Volíme formu spálení. V rámci recyklace to je možná způsob méně vhodný, ale dobrý v tom, že se lístky neobjeví někde jinde,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta Uničova Radek Vincour (ODS).  Z tiskárny přímo do spalovacího kotle tak putují i zcela netknuté balíky po třiceti hlasovacích sadách.

Jinou alternativu zvolili ve Slatinicích na Hané. I přes rekordní voličskou účast zůstalo na úřadě odhadem 300 nepoužitých sad. „Kolegyňka udělá protokol, kde jsme tři svědci a skartujeme to u nás ve skartovačce,“ prozradil místní taktiku starosta obce Michal Kryl (nestraník za KDU-ČSL). Skartace je sice zdlouhavější, leč levnější a také ekologičtější způsob nakládání s povolebním odpadem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paroubek i Zaorálek mají smůlu, ve volbách propadli. Do europarlamentu nemíří ani Kolaja

Tagy:
odpad ODS volby KDU-ČSL Česko Radek Vincour Ministerstvo vnitra České republiky hlasovací lístek