Kancléřka Senátu nebo analytička dezinformací. Koho si Petr Pavel bere na Hrad?

Čas ve funkci současného kancléře Vratislava Mynáře, poradce Martina Nejedlého nebo tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka se pomalu krátí. Nově zvolený prezident Petr Pavel už dopředu avizoval, koho s ním půjde na Hrad. Za sebou má i tým odborníků, kteří mu radili už během prezidentské kampaně. V pozadí Petra Pavla ale stojí také jedna vlivná osoba, na kterou několikrát upozorňoval neúspěšný kandidát Andrej Babiš (ANO).

Kancléřka Jana Vohralíková

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář uvolní své místo Janě Vohralíkové. Ta od září 2019 působila jako vedoucí Kanceláře Senátu a ve své funkci skončí ke konci února. Vohralíková byla během prezidentské kampaně terčem kritiky. A to zejména kvůli vlně odchodů zaměstnanců horní komory a také kvůli podezření na netransparentní zadávání veřejných zakázek. Vohralíková ale výtky odmítla, kontrolní orgány pochybení nepotvrdily.

Budoucí kancléřka pochází z rodiny, která byla komunisty pronásledovaná. Její otec byl dokonce v 50. letech odsouzen na 11 let za špionáž. Vohralíková vystudovala pražské Gymnázium na Vítězné pláni a Stavební fakultu ČVUT. První polovinu devadesátých let strávila na mateřské dovolené a poté nastoupila do organizace YMCA jako generální sekretářka.

S Vohralíkovou se pojí také politická kariéra. V roce 2002 se totiž stala zastupitelkou Prahy za Evropské demokraty. Pracovala také na ministerstvu informatiky a ministerstvu kultury. Na Úřadu vlády poté působila jako náměstkyně ministra pro legislativu nebo vedoucí poradců premiéra Jana Fischera. Poté pracovala v soukromém sektoru do svého nástupu na pozici kancléřky Senátu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlová promluvila o feminismu v armádě i o rakovině

Tisková mluvčí Markéta Řeháková

Markéta Řeháková není pro příznivce Petra Pavla neznámým jménem. Jako tisková mluvčí působila už v době prezidentské kampaně. Spolupráce Řehákové spolu s čerstvě zvoleným prezidentem se ale datuje až od května roku 2022. Tehdy totiž nastoupila do týmu Petra Pavla v projektu Spolu silnější.

Řeháková předtím pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, kde se věnovala například detekci rizik na internetu nebo radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.

Vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně. Absolvovala také bezpečnostní studia na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii. Dříve pracovala ve vydavatelství Economia pro Hospodářské noviny.

Vedoucí týmu poradců Tomáš Richter

Petr Pavel na svých stránkách uvedl, že by v případě svého úspěchu pověřil sestavením a vedením týmu poradců Tomáše Richtera. Dosud měl na starost finance a fundraising kampaně. „Richter působil především v podnikatelském prostředí, založil a řídil několik společností. Poslední roky se věnuje i neziskovými projektům, stál u zrodu Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky,“ uvádí web Petra Pavla.

Lídři Pavlovy kampaně

Vedoucí kampaně Petra Pavla se stala Pavla Nýdrle. Ve volební štábu spolupracovala i se svým manželem Michalem Nýdrlem, který byl majitelem agentury zaměřené na digitální komunikaci a reklamu. Pavla Nýdrle má doktorát z mezinárodního obchodu na Vysoké škole ekonomické. Studovala také na Univerzitě v Antverpách nebo na Staffordshirské univerzitě ve Velké Británii. Dříve působila také v agenturách Fabrika, Praha Digital a Young & Rubicam.

Jako hlavní stratég kampaně byl jmenován Michal Repa. Jeho jméno je známé především na Slovensku, kde vedl kampaň současné prezidentky Zuzany Čaputové. Repa pochází z Bratislavy a nedávno byl také veden jako seniorní konzultant agentury Shaviv Strategy and Campaigns, za kterou stojí izraelský odborník na politický marketing Aron Shaviv.

Současní poradci Petra Pavla

Petr Pavel už při zahájení kampaně představil „Expertní tým proti krizi“. Ten sestavil z toho důvodu, aby mu poradci pomáhali s otázkami mimo jeho záběr. Pavel proto měl k dispozici rady viceprezidentky Svazu průmyslu a dopravy Mileny Jabůrkové nebo předsedy představenstva investiční společnosti AVANT či bývalého ředitele Generali Slovensko a Pojišťovny ČSOB Vladimíra Bezděka.

Pavel má v týmu poradců uvedeného i zakladatele výzkumného střediska STEM Jana Hartla, bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu, hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka nebo experta na vnější energetickou bezpečnost Michala Mareše.

Na oblast energetiky se zaměřuje i další expert Jakub Maščuch, který je vedoucím výzkumného týmu Laboratoře organických Rankinových cyklů na ČVUT UCEEB. Pavlovi radí také spoluzakladatelka spolku Komunitní osvětové společenství Lucie Poláková nebo řídící partner makroekonomické konzultantské společnosti OGResearch Davida Vávra.

Nově zvolený prezident Petr Pavel ale zatím neuvedl, zda s týmem poradců počítá i během svého působení v nejvyšší státní funkci.

Pavlův kamarád Petr Kolář

Za Petrem Pavlem také stojí vlivná osoba Petra Koláře. Ten býval velvyslancem ve Spojených státech, Rusku, Irsku nebo Švédsku. Zkušený diplomat v poslední době vystupuje jako konzultant a expert na bezpečnostní a zahraniční politiku. Působí také jako externí poradce Senátu Miloše Vystrčila a pracuje pro americkou právní a konzultantskou společnost Squire Patton Boggs.

Během kampaně se stal terčem útoků zejména od Andreje Babiše. „Pavel je druhý pokus toho lobbisty Koláře, kterému nevyšel první pokus s Drahošem. To je lobbista, který tady lobbuje. A když jsou dny NATO, tak za námi chodí a prosazuje zájmy cizích států. A to je pan Pavel,“ řekl Babiš v jedné z předvolebních debat. Narážel tím na to, že Petr Kolář byl dohodnutý s Drahošem, že v případě jeho zvolení zůstane externím poradcem v oblasti mezinárodní a bezpečnostní politiky.

Nově zvolený prezident Petr Pavel uvedl, že Petr Kolář nebude mít své pevné místo na Pražském hradě. Zároveň Koláře označil za svého přítele.

Tagy:
studium Andrej Babiš Jiří Ovčáček Martin Nejedlý Petr Pavel Petr Kolář univerzita ANO 2011 Zdeněk Tůma tiskový mluvčí Senát Parlamentu ČR Jana Vohralíková Pavla Nýdrle Tomáš Richter nadační fond nezávisle žurnalistiky