Katastrofa a bezmoc, popisují svědci obří záplavy v Evropě. Obětí stále přibývá

Voda v Belgii ničí tamější ulice.

Ulice v Belgii ničí obrovské záplavy (zdroj: Doregama Viral)

Západní Evropa se potýká s obrovskými záplavami. Přibývají počty mrtvých a pohřešovaných, o jejichž stavu nemají příbuzní žádné informace. V Belgii se začíná mluvit o dvacetileté vodě. V Německu, které zaznamenalo nejvíce obětí, místní obyvatelé událost spojují s totální zoufalostí a bezmocí.

„Seděli jsme na balkoně a sledovali, jak řeka zaplavuje město. Nic jiného jsme nemohli dělat,“ řekl jeden z Němců agentuře AFP.

„Viděl jsem dům, který se pod náporem vody úplně naklonil. Nedokážete si to představit. Znáte to z televize nebo odjinud, v Asii jsem viděl něco podobného,“ řekl jiný svědek události pro německý list Bild. „Bylo to katastrofické,“ doplnil ho další.

Vodní masy v Porýní-Falci během krátké doby zpustošily například obec Schuld na řece Ahr s přibližně 700 obyvateli. Voda tam strhla celé domy, další silně poničila. Rozsáhlé škody jsou hlášeny i z dalších okresů.

Dramatická je situace také v nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. V městečku Erftstadt jihozápadně od Kolína nad Rýnem se částečně nebo zcela zřítila řada domů. Z mnoha z nich se podle místních úřadů ozývalo volání o pomoc. K zaplaveným stavbám se ale záchranáři nyní dostanou jen ve člunech.

Obětí mohutných bouřek doprovázených záplavami v západní Evropě jsou už desítky. Nejpostiženější zemí je stále Německo, kde úřady hlásí za poslední dny více než sto obětí. Počet se přitom může ještě zvyšovat. V Belgii vzrostla smutná bilance na nejméně 20 mrtvých.

V Belgii pomáhají vojáci

„Nikdy jsem něco takového v Belgii neviděla,“ okomentovala hrozivé záběry na Twitteru britská novinářka Hatice Denizová, která v zemi v současnosti žije. Její slova pak na pravou míru uvedl starosta obce Chaudefontaine Daniel Bacquelaine. „Zřídka jsme zaznamenali tak intenzivní záplavy. Musíte se vrátit do roku 1998, abyste to zažili,“ řekl pro rádio RTL.

V Belgii je podle agentury AFP mnoho osob stále pohřešováno, protože voda v některých ulicích brala s sebou vše, co jí přišlo do cesty.

Podle belgické policie zůstávají desítky úseků silnic uzavřeny pro dopravu stejně jako většina železničních tratí ve Valonsku. Více než 21 tisíc lidí v regionu je bez elektrického proudu, uvedl poskytovatel energií Ores. Pod vodou jsou podle společnosti stovky trafostanic.

Armáda vyslala do čtyř z deseti provincií země vojáky, aby pomohli se záchrannými pracemi a při evakuacích. Obyvatelům známého lázeňského města Spa jsou k dispozici stany. Město je pod vodou od středy.  Belgické krizové centrum uvedlo, že Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko a Itálie poskytly pomoc a personál, včetně záchranářů, člunů, vrtulníků a terénních vozidel.

Belgické úřady ve čtvrtek vyzvaly obyvatele Lutychu, aby se evakuovali, pokud žijí v blízkosti řeky Mázy, jejíž hladina stále stoupala. Z téhož důvodu mělo své domovy opustit i 10 tisíc lidí v nizozemském Maastrichtu.

Bouřky a záplavy zasáhly kromě Německa a Belgie také Nizozemsko, Lucembursko nebo Švýcarsko.

V Nizozemsku musely stovky lidí opustit domovy podél řeky Mázy v městečku Meerssen na jihu země, kde zvýšená hladina vody protrhla jednu z hrází. Trhlina má podle místních médií velikost metr krát metr. Záplavová vlna podle záchranářů zasáhne i okolní vesnice, celkem se dotkne zhruba tří tisíc lidí.

I Nizozemsko do boje s živlem nasadilo vojáky, kteří po boku záchranných složek pomáhali pytli s pískem zpevnit ostatní hráze okolo Mázy a dalších menších řek v provincii Limburg. Nizozemský premiér Mark Rutte záplavy označil za národní katastrofu.

Tagy: