Unikátní a rychlá metoda českých lékařů v IKEM. Během operace srdce si s pacientem povídají

Výměna srdeční chlopně skrze třísla kdysi zabrala lékařům hodiny na sále. Nyní se její průběh neuvěřitelně zrychlil, a to díky unikátní metodě katetrizace chlopně. Tu používají lékaři v pražském IKEM, na úspěšný zákrok stačí pouze deset vteřin, celkem operace zabere padesát minut.

Takzvaná TAVI neboli implantace srdeční chlopně se provádí pomocí katétru. Nejčastěji ji podstupují starší, nemocní lidé, kteří trpí dušností nebo bolestmi na hrudi. V minulosti se musely tyto zákroky provádět přes hrudník. Nyní se operuje skrze třísla, a pacient je navíc při zákroku plně při vědomí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hvězda covidu Smejkal: Zdravotnictví nemůže být zadarmo. Kdo kašle na prevenci, ať platí

„Pokud je pacient po výkonu v pořádku, jde na standardní lůžko a za 48 hodin odchází domů,“ popsal jednu z výhod operace vedoucí lékař Oddělení intervenční kardiologie na IKEM Michael Želízko.

Mezi další patří menší bolesti a kratší hospitalizace. „Pacient si při tom s námi povídá, reaguje a je to pro něj relativně komfortní výkon, který celkem trvá 50 minut,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kardiochirurg Jiří Malý.

Náhradní srdeční chlopeň od prasete či krávy

Operace srdeční chlopně metodou skrze třísla v IKEM dělají téměř 15 let. Počet výkonů s použitím metody TAVI se zvyšuje, naopak čísla operací prováděných klasickým způsobem, kdy je nutné rozříznout hrudník, klesají. „Začínalo se na jednotkách pacientů. Minulý rok byl pro nás rekordní,“ poznamenal Malý.

Náhradní srdeční chlopeň, která se zavádí pacientovi do těla, je vyrobená z prasečího nebo hovězího osrdečníku a do Česka se dováží.

Na unikátní záběry z operačního sálu se můžete podívat ve videu přiloženém výše.

Tagy: